Alle mensen zijn gek

‘Trek nu uw toga glad en luister goed, Gij allen

die van kwalijke ambitie of van geldzucht bleek ziet,

koortsig verhit bent van genotzucht, bijgeloof

of een andere geestesziekte. Kom dichter bij mij staan,

in rijen, nu ik leer u dat alle mensen gek zijn.’

Horatius zag het tweeduizend jaar geleden al en schreef het in zijn ode. Zijn wijsheid is voor mij onverkort geldig. Elke norm die voor normaal geldt, is abnormaal. Zoals het heilig verklaren van de VOC-mentaliteit. Er is geen universele standaard voor normaal. Wat voor de één normaal is, vindt een ander gek. Gekte sluimert in ons als een onverwoestbaar virus. Bij de één meer en anders dan bij de ander. Maar hij ligt permanent op de loer. In het ergste geval slaat hij massaal over in massahysterie. Wie heeft zichzelf nooit eens afgevraagd: hoe kon ik zo gek zijn? Stemmen op een onbetrouwbare politicus, die ontaardt in een machtswellusteling, of, nog erger, een massamoordenaar. Verliefd worden op de verkeerde. Geld geven aan een verkeerd doel. Je geld beleggen bij een oplichter. De inspiratie die ik hieruit put, is dat je er niet naar moet streven normaal te zijn. ‘Doe niet normaal man’, zeg ik ook tegen Wilders. Dan ben je tenminste jezelf.

    • Harry Nijhuis