Ajax mag Van Gaal en Sturkenboom niet aanstellen - ‘enorme nederlaag Ten Have’

Johan Cruijff met naast hem Wim Jonk bij de eerste zitting van het kort geding in december.
Johan Cruijff met naast hem Wim Jonk bij de eerste zitting van het kort geding in december. Foto NRC / Olivier Middeldorp

Het gerechtshof Amsterdam heeft bepaald dat de Raad van Commissarissen van Ajax Louis van Gaal en Martin Sturkenboom niet mag aanstellen. Dat is de uitkomst van het hoger beroep.

Het conflict bij Ajax ontstond nadat vier van de vijf leden van de Raad van Commissarissen besloten dat ze Louis van Gaal en Martin Sturkenboom als directeur wilden aanstellen. Het vijfde lid, Johan Cruijff, wist daar niet van en stond er niet achter. Hij stapte naar de rechter, maar die bepaalde in december dat de aanstellingen rechtsgeldig waren. Wel werden ze toen opgeschort om de aandeelhoudersvergadering de kans te geven zich uit te spreken over de Raad van Commissarissen.

http://nos.nl/video/338273-benoeming-van-gaal-ongeldig.html

De commissarissen hebben volgens de uitspraak van de rechter in het hoger beroep van vandaag onaanvaardbaar gehandeld door achter de rug van Cruijff te handelen. Ook vindt het hof dat de vergadering van 16 november, waarbij Cruijff niet aanwezig was en de aanstellingen besproken werden, op een te korte termijn gecommuniceerd is. Bovendien stonden de benoemingen niet op de agenda, wat het vermoeden voedt dat de vier het vooropgezette plan hadden om zonder medeweten van Cruijff de directeuren aan te stellen.

‘Totale nederlaag voor Ten Have’

Voor Steven Ten Have, voorzitter van de Raad van Commissarissen, is dit enorm gezichtsverlies, zegt sportredacteur Bart Hinke, die voor NRC Handelsblad de zaak de afgelopen maanden volgde.

“De rechter heeft vandaag gezegd dat hij de procedures niet in acht heeft genomen, terwijl Ten Have juist sterk leunde op het strikt volgen van procedures en volhield dat hij dat wel had gedaan. Een gevoelig verlies op zijn eigen terrein dus. Bovendien betekent dit dat vrijdag, als de aandeelhoudersvergadering plaatsvindt, Ten Have gedesavoueerd wordt. Ze zullen aangeven dat hij moet sneuvelen.”

Peter Wakkie, de advocaat van Ten Have c.s., wijst in een reactie op de mogelijkheid dat de raad van commissarissen van Ajax de aandeelhoudersvergadering kan “afblazen”, waarmee het opzeggen van vertrouwen niet kan plaatsvinden. Tevens kan de aanstelling van Van Gaal nog via een wél juist gevolgde procedure alsnog in gang worden gezet. Daarvoor laat de uitspraak van het gerechtshof ruimte, aldus Wakkie. De raad van commissarissen “beraadt zich”.