A. Roland Holstprijs voor Jacob Groot

Jacob Groot. Foto Ramin Visch/De Harmonie

De A. Roland Holstprijs is toegekend aan de dichter Jacob Groot. Dat is zojuist bekendgemaakt. De driejaarlijkse oeuvreprijs voor poëzie, groot vijfduizend euro, wordt in mei uitgereikt.

Jacob Groot (Venhuizen, 1947) debuteerde in 1970 met de bundel Net Als Vroeger, toen nog onder het pseudoniem Jacob der Meistersänger. Groot was van 1994 tot 1999 redacteur van literair tijdschrift De Revisor. Bij uitgeverij De Harmonie verscheen inmiddels een dozijn dichtbundels. Titels zijn te vinden op de auteurspagina van de uitgeverij. Lees hier iets meer over zijn poëzie. En hier een gedicht. Dit is een optreden dat Groot in 2011 gaf op Poetry International:

Jacob Groot: ‘WIMPLED ONE’ from Poetry International on Vimeo.

De jury van de A. Roland Holstprijs voor poëzie bestond dit jaar uit Odile Heynders, Huub Beurskens en Wiel Kusters. Eerdere winnaars van de prijs zijn Anton Korteweg (1986), Eva Gerlach (1988), Ed Leeflang (1991), F. ten Harmsen van Beek (1994), C. O. Jellema (1997), Willem van Toorn (2000), H.C. ten Berge (2003), Esther Jansma (2006) en Hester Knibbe (2009).

De driejaarlijkse A. Roland Holstprijs voor beeldende kunst gaat ditmaal naar Peter Bes (1945).