VS willen extra sancties op Syrië - ambassadepersoneel is teruggehaald

De Amerikaanse ambassade in Damascus is vandaag gesloten. Het personeel heeft het land inmiddels verlaten.Foto AP / Bassem Tellawi

De Amerikaanse president Barack Obama wil de druk op de Syrische president Bashar Assad opvoeren met extra sancties. Daarnaast is de Amerikaanse ambassade in Damascus vandaag gesloten wegens het oplaaiende geweld.

Obama meldt dit vandaag tijdens het programma Today van de Amerikaanse zender NBC:

“Wij vinden het enorm belangrijk om te proberen om dit op te lossen, zonder te grijpen naar militaire middelen. Ik geloof dat een vreedzame oplossing mogelijk is, ook al treedt Amerika meedogenloos op tegen Assad tot hij de macht overdraagt.”

De uitspraken volgen op het wederom sterk opgelaaide geweld in Syrië, met name in de stad Homs. Het Syrische leger opende vanochtend de aanval op de stad die het centrum is van de opstand tegen het regime van president Bashar al-Assad. Bij de aanvallen vielen volgens activisten minstens vijftig doden.

Ook dit weekeinde werd het oppositiebolwerk Homs ook zwaar onder vuur genomen, met meer dan tweehonderd doden tot gevolg. Vooral zaterdag was er sprake van omvangrijke beschietingen.

Ambassade Damascus gesloten

Uit veiligheidsoverwegingen is vandaag de Amerikaanse ambassades in Damascus gesloten. Alle diplomaten hebben het land verlaten, waaronder ambassadeur Robert Ford. Amerika dreigde vorige maand om activiteiten in de ambassade te staken tenzij Assad de beveiliging zou aanscherpen. Al maanden vinden aanvallen plaats op buitenlandse diplomaten in Syrië. Recent heeft een serie autobommen plaatsgevonden nabij de ambassade.

Victoria Nuland, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Staten schrijft in een verklaring:

“Wij hebben net als andere landen onze zorgen geuit tegenover de Syrische regering. Het regime van Assad heeft niet adequaat gereageerd op het verzoek vanuit de VS om de veiligheid te waarborgen voor onze diplomaten.”

Arabische Liga waarschuwt voor burgeroorlog

De Arabische Liga waarschuwt vandaag dat er grote dreiging bestaat voor een burgeroorlog in Syrië, zo meldt persbureau Reuters. Het leger van Assad verhevigt aanvallen op de bevolking met steeds zwaardere wapens, zo verklaart Nabil Elaraby:

“We volgen de ontwikkelingen in Syrië met grote angst. De militaire troepen van Assad voeren operaties uit in Homs en in delen van Damascus waarbij burgers met zware bewapening wordt aangevallen. Dit kan heel snel uitmonden in een burgeroorlog.”

    • Annemarie Coevert