VS polsen Hillen over hulp in Golf

De Amerikaanse regering heeft minister van Defensie Hillen (CDA) gevraagd of Nederland bereid is mijnenjagers in te zetten als Iran de Straat van Hormuz afsluit. Hillen heeft in beginsel positief gereageerd. Mijnenjagers worden ingezet voor het mijnenvrij houden of maken van zee of andere wateren.

„Toen ik vorige maand in Washington was hebben de Amerikanen me gepolst of we bereid zouden zijn met mijnenjagers te assisteren bij het openhouden van de Straat van Hormuz”, zei Hillen dit weekeinde in de marge van een conferentie over defensiezaken in München. „Ik zei: in principe ja. Maar ik krabde me wel meteen op m’n hoofd, want we hebben nog maar zes mijnenjagers. Toen ik als minister aantrad hadden we er nog tien.” In verband met de bezuinigingen op Defensie zijn vier schepen buiten gebruik gesteld.

Iran dreigde vorige maand de belangrijkste scheepvaartroute voor de export van olie af te sluiten, als westerse landen tot een boycot van Iraanse olie zouden overgaan. Kort daarna echter suggereerde Iran, dat zelf sterk afhankelijk is van olie-export via de Straat van Hormuz, dat het zo’n vaart niet loopt.

Te midden van speculaties over een Israëlische aanval op nucleaire installaties in Iran – die tot een Iraanse afsluiting van de Straat van Hormuz zou kunnen leiden – zei de Amerikaanse president Obama gisteren dat Israël „terecht” bezorgd is over de Iraanse nucleaire ambities. Maar hij voegde eraan toe dat vóór elke aanval de belangrijke risico’s daarvan moeten worden overwogen. „Onze voorkeursoplossing is diplomatiek.”

Hillen bracht in januari zijn eerste officiële bezoek aan zijn Amerikaanse collega Panetta. Daarbij kwam ook de oorlog in Afghanistan aan de orde. Hillen zei zaterdag in München dat alle NAVO-landen het eens zijn dat de Afghanistan-missie niet eerder dan 2014 beëindigd zal worden.

    • Juurd Eijsvoogel