Volleybalsters laten swingen

De volleybalsters krijgen na Avital Selinger nu te maken met bondscoach Gido Vermeulen. Hij moet ze vooral weerbaarder maken.

De Nederlandse volleybalvrouwen krijgen in mei nog één kans zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Londen. Zonder routinier Ingrid Visser, die zaterdag bekendmaakte te stoppen als international, maar met een nieuwe coach: Gido Vermeulen.

Volleybalbond NeVoBo presenteerde hem vanmorgen in Almere als opvolger van Avital Selinger, die vorig jaar na het teleurstellend verlopen Europees kampioenschap werd ontslagen. Daarna was technisch directeur Bert Goedkoop tijdelijk bondscoach.

De 47-jarige Vermeulen kan bogen op internationale ervaring. Hij stapte onlangs op als bondscoach van Spanje. „Na vier jaar ben ik toe aan een nieuwe uitdaging”, zei Vermeulen vanmorgen in De Telegraaf.

Nederland moet het in mei tijdens het kwalificatietoernooi in Turkse Ankara opnemen tegen zeven andere sterke volleybalnaties. Het nationale team behoort niet tot de favorieten, maar moet het toernooi winnen om zich voor Londen te plaatsen. Vermeulen is niet zonder hoop. „Elke kans is een kans”.

Vermeulen staat voor de taak de nationale selectie ook bij cruciale wedstrijden goed te laten presteren. Hij zal de speelsters mentale weerbaarheid moeten bijbrengen.

Onder Selinger liet de talentvolle ploeg het tijdens belangrijke toernooien telkens afweten. Zelfs de meest ervaren speelsters kregen hun zenuwen niet onder controle.

Vermeulen: „Met nieuwe energie kan het altijd gaan swingen. Het nadeel is dat we maar heel weinig tijd hebben om ons voor te bereiden omdat het toernooi vlak na afloop van de competities wordt gespeeld. Maar dat geldt voor alle landen, dus we gaan maar gewoon proberen om daar in Turkije een geintje uit te halen.”