VJ Movement: Vechten voor vrouwenrechten op Israëlische radio

Gelijke rechten bij erfenis, bigamie en eerwraak zijn onderwerpen die onder religieus conservatieve Palestijnse moslims moeilijk bespreekbaar zijn. Zeker in de media gaat het debat daar voornamelijk over regionale politiek.

Tegen de stroom in roeiend daagt Makbula Nassar al zeven jaar lang haar eigen gemeenschap uit om deze thema’s uit de taboesfeer te halen. Dat doet ze in een talkshow op het populaire radiostation Radio A Shams.

Het is de bedoeling dat de Palestijnen in mei weer naar de stembus gaan om hun regering te kiezen. Hamas en Fatah hebben vandaag een akkoord bereikt over de vorming van een interim-regering waar President Mahmoud Abbas (Fattah) leiding aan zal geven. Natuurlijk wordt het conflict met Israël een cruciaal thema bij de verkiezingen. Maar Makbula Nassar staat er op om ook rechtsgelijkheid tussen mannen en vrouwen bespreekbaar te maken.

Dat is niet makkelijk, want het bespreken van een onderwerp als homoseksualiteit wordt in haar samenleving al snel uitgelegd als het promoten ervan. De druk op Nassar om haar mond te houden groeit. Ook al weet ze dat het traditioneel religieuze gedachtegoed steeds invloedrijker wordt, toch zet ze er alles voor opzij om haar liberale ideeën te verspreiden.

De Israëlische VJ Movement journalist Yermi Brenner ging met haar op stap:

Voor ondertiteling klik je in de video op cc.

Lees hier meer over de samenwerking tussen VJ Movement en nrc.nl. Als je zelf een idee hebt voor een verhaal over dit thema, laat het ons dan weten via onze website: vjmovement.com.

    • VJ Movement