Video: terugblik op een vergiftigde tourzege

Contador na het behalen van de Tourzege in 2010 met Andy Schleck. Foto Reuters / Bogdan Cristel

Alberto Contador reageert morgen in een persconferentie op zijn schorsing, het inleveren van zijn tourzege uit 2010 en de boete van 2,5 miljoen die hij moet betalen. Een zaak die anderhalf jaar heeft gesleept is afgerond.

De boosdoener in de zaak zijn de 0,0000000005 gram van het verboden middel clenbuterol die in het bloed van Contador zijn aangetroffen tijdens de Tour. Een middel dat naar verluidt in het rundvlees had kunnen zitten dat de renner destijds gegeten heeft. Het wordt immers wel vaker gebruikt om de runderen sneller te laten groeien. De dopingaffaire sleepte vervolgens het hele seizoen 2011.

Hoger beroep gevolgd door vrijspraak. Gevolgd door nog een beroep

Contador ging in beroep tegen zijn aanvankelijke schorsing, werd vrijgesproken door de Spaanse wielerbond en deed gewoon mee aan de Giro (die hij won) en de Tour (vijfde). Intussen gingen de internationale wielerunie (UCI) en het wereldantidopingagentschap (WADA) bij het CAS in beroep tegen zijn vrijspraak. In november zou een definitief oordeel komen, maar dat werd uitgesteld tot begin januari.

Objectiviteit van de rechters werd in twijfel getrokken

Oorzaak van het uitstel was dat de WADA-advocaten twijfels hadden bij de objectiviteit van de CAS-rechters. In het uiteindelijke oordeel is Contador gestraft voor het gebruik van clenbuterol. “Dit is een zwarte dag voor de wielersport”, zei UCI-voorzitter Pat McQuaid op dit besluit.

In afwachting naar de reactie van de renner een beknopte terugblik op de zwaarbevochten titel uit 2010, toen Contador de Tour won met een voorsprong van 39 seconden.

http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=CzsHKgYn6-g

De NOS sprak de renner in 2010 over zijn persoonlijke verhaal bij zijn succesvolle loopbaan, en maakte een portret.

    • Annemarie Coevert