Syrische troepen bestoken bolwerk opstand opnieuw

Twee dagen nadat Rusland en China in de VN-Veiligheidsraad een resolutie blokkeerden die het geweld in Syrië veroordeelde, hebben Syrische regeringstroepen vandaag opnieuw de stad Homs met zwaar geschut bestookt. Homs is het bolwerk van de opstand tegen het regime van president Assad.

Bij de beschietingen zijn volgens zegslieden van de oppositie zeker zeventien mensen omgekomen. Volgens de regering is er geen sprake van dat het leger de stad onder vuur neemt. Terroristische groepen zouden in verschillende buurten burgers en politieagenten aanvallen. Omdat Syrië nauwelijks buitenlandse journalisten toelaat, is het niet goed mogelijk onafhankelijke bevestiging van de berichten te krijgen.

Ondanks intensieve onderhandelingen lukte het de Verenigde Staten zaterdag niet om in de VN-Veiligheidsraad voldoende steun te krijgen voor een resolutie over de toestand in Syrië. De resolutie, ingediend door Marokko, sprak steun uit voor een plan van de Arabische Liga. Volgens dat plan moet Assad de macht overdragen aan zijn vicepresident en moeten er vrije verkiezingen komen.

Dertien van de vijftien landen in de Veiligheidsraad steunden de resolutie. Maar Rusland en China spraken er hun veto over uit, omdat de Syrische soevereiniteit er door geschonden zou kunnen worden. Het dubbele veto leidde tot verontwaardiging bij westerse landen en de Syrische oppositie. In zeven landen werd de Syrische ambassade bestormd door Syriërs die hun woede lieten blijken over het geweld in hun land en het uitblijven van een resolutie bij de VN. In Kairo werd het meubilair in de ambassade kort en klein geslagen, waarna er brand werd gesticht. In Canberra wisten betogers ook binnen te komen, net als in Londen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov reist morgen naar Damascus voor een gesprek met Assad. Moskou zegt al het mogelijke te zullen doen om te toestand snel te stabiliseren en noemt democratische hervormingen onontbeerlijk. (Reuters, AP, AFP))

Bittere verwijten na veto: pagina 9