Super Bowl voor vierde keer naar New York na zege op Patriots

New York Giants heeft vannacht de Super Bowl XLVI gewonnen. In Indianapolis werd New England Patriots met 21-17 verslagen. Vier jaar geleden stonden de twee ploegen ook al tegenover elkaar in de Super Bowl en ook toen wonnen de Giants.

Tyler Sash (39) en Victor Cruz (80) van de New York Giants vieren het winnen van de Super Bowl. Foto AFP / Chris Trotman

De New York Giants hebben vannacht de Super Bowl XLVI gewonnen. In Indianapolis werden de New England Patriots met 21-17 verslagen. Vier jaar geleden stonden de twee ploegen ook al tegenover elkaar in de Super Bowl en ook toen wonnen de Giants. In Arizona werd het toen 17-14. Na 1987, 1991 en 2008 is het de vierde Super Bowl-winst voor de Giants. In de jaren voor de Super Bowl won de ploeg uit New York ook al vier keer de NFL.

Sterke comeback Patriots na ruime voorsprong Giants

De Giants begonnen de wedstrijd sterk. Toen hun eerste aanval vastliep zorgden ze er met een verre trap voor dat de Patriots op hun eigen zesyardlijn moest beginnen en vervolgens haalden de New Yorkers Patriots-quarterback Tom Brady neer in zijn eigen endzone. Die zogeheten safety leverde de Giants direct twee punten op. Meteen daarna bouwden ze aan een volgende aanval die uiteindelijk door Victor Cruz tot een touchdown werd verwerkt: 9-0.

Daarna kropen de Patriots uit hun schulp. Aan het begin van het tweede kwart moesten ze nog genoegen met een field goal. Vier minuten voor rust kreeg de ploeg uit Boston echter een kans op meer. Vanaf de eigen tweeyardlijn staken de Patriots het veld over. Acht seconden voor rust passte Brady de bal in de handen van Danny Woodhead in de endzone. De touchdown betekende een kleine voorsprong voor de Patriots bij de rust: 10-9.

Na 9-17 maakten Patriots geen enkel punt meer

In de tweede helft had New England een betere start. Vanaf de aftrap ging de ploeg op jacht naar een nieuwe score en al na iets meer dan drie minuten liep Aaron Hernandez de tweede touchdown van de Patriots binnen. Kicker Stephen Gostkowski zorgde opnieuw voor een extra punt en een 17-9 voorsprong.

De rest van het derde kwart was voor de Giants die onder leiding van quarterback Eli Manning echter steeds dicht bij de endzone haperden en genoegen moesten nemen met twee field goals voor een 17-15 stand. De Patriots vielen daarna weer aan, maar een lange pass van Brady werd onderschept en de Giants scoorden met nog een minuut op de klok een touchdown via Ahmad Bradshaw die eigenlijk voor de endzone moest stoppen om tijd te rekken.

De Patriots gaven de touchdown weg om balbezit te verkrijgen en gaven ook de leiding voor het eerst sinds de rust uit handen: 21-17. De laatste aanval van de Patriots liep echter op niets uit. Brady hield de aanval met twee goede passes onder zware druk in leven, maar de laatste verre pass werd niet gevangen in de endzone.

    • Jules Seegers