Startbewijs Elfstedentocht gewild - Marktplaats verwijdert advertenties

Schaatsfanatiekelingen proberen wanhopig een startbewijs voor de Elfstedentocht te bemachtigen. Op Marktplaats en Twitter vroegen vandaag tientallen mensen om een startbewijs voor de tocht der tochten. Handel in startbewijzen is volgens de reglementen van de organisatie echter ten strengste verboden.

Op Markplaats werd vandaag al 1750 euro geboden voor een startbewijs. Tientallen mensen vroegen daar om op de veilingsite, de meesten boden een bedrag tussen de 500 en 1000 euro. Sommigen boden in ruil een overnachtingsplek in Friesland aan, meldt persbureau Novum.

Marktplaats heeft aan het einde van de middag besloten alle advertenties waarin startbewijzen werden gevraagd of aangeboden te verwijderen. Aangezien de startbewijzen strikt op naam worden uitgegeven is een verhandeld bewijs niets waard en Marktplaats wilde niet meewerken aan de handel daarin.

Op Twitter vragen veel televisie- en krantenredacties naar mensen die in het bezit zijn van een geldig startbewijs, veelal om een reportage te maken. Presentator Beau van Erven Dorens wil zelf graag meedoen aan de tocht en deed op Twitter een oproep voor een startbewijs.

Twitter avatar BeauvanED Beau v Erven Dorens Wie gunt mij zijn of haar startbewijs voor De Tocht of weet iemand die er een heeft en niet gaat? X beau

De Vereniging Friesche Elfsteden, die de tocht organiseert, verbiedt handel in startbewijzen op straffe van royement. “Het aanbieden van de startkaart op bijvoorbeeld Markplaats betekent einde lidmaatschap van de vereniging.”

Aan de Elfstedentocht doen maximaal zestienduizend mensen mee. Zij moeten lid zijn van de vereniging. Niet alle leden zijn verzekerd van deelname, ieder jaar wordt geloot wie wel en wie niet mag starten. CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma behoort tot de gelukkigen die zijn ingeloot. Het in Sneek woonachtige PvdA-Kamerlid Jacques Monasch greep naast een startbewijs, meldt persbureau Novum.

Het is overigens nog maar de vraag of de Elfstedentocht dit jaar doorgaat. De rayonhoofden kwamen gisteren bijeen. Vandaag werd op een persconferentie gemeld dat het ijs voorlopig nog te dun is voor het evenement. Woensdag wordt opnieuw vergaderd.

    • Hans Klis