Sarkozy: geen extra geld naar Griekenland tot akkoord

Angela Merkel en Nicolas Sarkozy tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad van beide landen. Foto AFP / Lionel Bonaventure

Frankrijk en Duitsland zijn niet bereid om extra noodhulp te geven aan Griekenland tot er afspraken zijn gemaakt door Athene met de Griekse banken. Dat meldt de Franse president Sarkozy vandaag in een persconferentie.

Sarkozy adviseert Griekenland samen met zijn Duitse collega Merkel om staatsinkomsten te steken in een nieuw fonds waarmee de enorme schuld van het land wordt verlaagd.

‘De tijd dringt voor Griekenland’

Sarkozy benadrukt dat “de Griekse situatie voor eens en voor altijd moet worden opgelost”, zo meldt persbureau AP. Griekenland heeft zeker 130 miljard euro aan nieuwe noodhulp nodig om een faillissement van het land te voorkomen. Daarnaast moet minstens de helft van de schulden kwijtgescholden worden door de banken, maar hierover slagen de partijen er al weken niet in om tot een akkoord te komen.

Het geduld vanuit de Europese Unie begint op te raken, zo maakt Sarkozy vandaag duidelijkaan de Griekse regering:

“Griekse leiders zijn verplichtingen aangegaan, die dienen ze nu na te komen. Ze hebben simpelweg geen keuze. De tijd begint op te raken in het land, een overeenkomst moet heel snel ondertekend worden om de schuld te verlagen.”

De uitspraken volgden na de ministerraad met Franse en Duitse ministers waarin het fiscale beleid van beide landen werd besproken, en de aanpak van de eurocrisis.

Grote schuldenkwijtschelding dreigt

De laatste dagen is er door de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos veelvuldig gesproken over verlaging van de lonen in de private sector en een snellere afslanking van de grote Griekse publieke sector, onder meer door gedwongen ontslagen. Vakbonden en werkgevers slaagden er nog niet in geslaagd om afspraken te maken over een vrijwillige loonsverlaging.

Daarnaast gaan banken niet akkoord met de mogelijk hogere schuldenkwijtschelding. Die dreigt nodig te zijn op het moment dat de eurolanden niet opnieuw met miljarden aan noodhulp over de brug komen.

    • Annemarie Coevert