Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Roemeense regering treedt af na protesten tegen bezuinigingen

De Roemeense premier Emil Boc maakte vandaag het aftreden van zijn regering bekend. Foto AP / Vadim Ghirda

In Roemenië treedt de regering van de centrumrechtse premier Emil Boc af. Dat heeft Boc vandaag bekendgemaakt tijdens een kabinetsvergadering die live werd uitgezonden. Het aftreden van de regering komt na weken van protesten tegen de hervormingen en bezuinigingen in het land.

Boc hoopt op deze manier de sociale onvrede weg te nemen die ontstond na de introductie in 2010 van strenge bezuinigingsmaatregelen, meldt persbureau AP. Volgens onze correspondent Marloes de Koning is het verrassend dat de demonstraties hebben geleid tot het aftreden, maar richtte de woede zich toch vooral op president Basescu. De Koning:

“Er is al tijden grote onrust in het land en de oppositie heeft al vier of vijf keer via moties van wantrouwen het aftreden van premier Boc proberen te forceren. Dat de demonstraties nu echt tot het directe aftreden van de regering heeft geleid is verrassend. De regering van Boc is echter niet alleen het gezicht van de impopulaire wetten, dat is vooral president Basescu. Hij is veel belangrijker en machtiger dan Boc en de demonstranten eisten dan ook eigenlijk zijn aftreden.”

IMF-programma legt bezuinigingen op

Roemenië is sinds 2009 met weinig anders bezig dan hervormen en geld besparen, begeleid door het IMF. Dat verstrekte samen met de EU en de Wereldbank een krediet van 20 miljard euro om een bankroet te voorkomen. Bij nieuwe verkiezingen is volgens De Koning de kans groot dat de huidige oppositiepartijen aan de macht komen, maar zal het IMF een grote rol blijven spelen. De Koning:

“Inhoudelijk zal er bij een nieuwe regering misschien niet veel veranderen omdat het IMF-programma, die de bezuinigingen aan Roemenië oplegt, niet veel ruimte laat hiervoor. Er is echter ook veel kritiek geweest op de stijl van regeren. Demonstranten waren boos over de ondemocratische manier waarop de bezuinigingen werd opgelegd, bijvoorbeeld door het gebruik van noodwetten.”

‘Roemenen zijn gewoon heel arm’

Boc trad in 2008 aan als premier. Hij riep de politici in zijn land op bij de keuze van een nieuwe regering hun onenigheid ondergeschikt te maken aan het landsbelang en verdedigde zijn staat van dienst. Hij wees naar het Internationaal Monetair Fonds, dat voor dit jaar een economische groei van twee procent heeft voorspeld. Dat is lager dan de verwachtingen, maar hoger dan het Europees gemiddelde. De meeste Roemenen merken daar echter weinig van, aldus De Koning:

“Roemenen hebben vaak niet heel veel geld. Het inkomen van ambtenaren lag bijvoorbeeld maar rond de 300 euro en die hebben de afgelopen tijd als tussen de 25 en 50 procent moeten inleveren. Bedenk dat het prijsniveau lager is dan in Nederland, maar ook weer niet zo heel veel lager, en je snapt dat de bezuinigingen echt voor grote problemen zorgt. De mensen zijn gewoon heel arm.”