Ras, reclame en verborgen boodschappen

De Super Bowl, gisteravond gewonnen door de New York Giants, is leuk als je van American Football houdt (ik ben nog steeds niet bekeerd), maar de commercials in de pauzes zijn minstens zo interessant.

Om twee clips was veel te doen. Deze spot werd uitgezonden in Michigan, waar de van oorsprong Nederlandse Republikein Pete Hoekstra probeert een senaatszetel te bemachtigen. Een vrouw komt aangefietst in wat kennelijk China moet voorstellen, en dankt Hoekstra’s tegenstander Debbie Stabenow voor haar hulp. ‘Your economy gets very weak. And ours gets very good.’

De actrice in de spot is Amerikaan, en het gebrekkige Engels is gespeeld. De clip kreeg woedende reacties van Aziatisch-Amerikaanse organisaties, Democraten én Republikeinen. De Republikein Jim De Leeuw schreef volgens de invloedrijke conservatieve blogger Michelle Malkin (die Hoekstra overigens vrijpleit):

Stabenow has got to go. But shame on Pete Hoekstra for that appalling new advertisement. Racism and xenophobia aren’t any way to get things done.

Nog meer heibel. Acteur Clint Eastwood verscheen in de pauze in een spot van Chrysler die de auto-industrie in Detroit prees. Daar ging het weer beter dan tijdens de economische crisis van 2008. Het gaat goed, is de boodschap, maar er is tijd nodig. ‘It’s halftime, America. And our second half is just to begin.’

http://www.youtube.com/watch?v=vEM9dodyABo

Een pijnlijke kwestie voor de Republikeinen. Dit gaat over meer dan een commercial voor Chrysler met een subtiele verwijzing naar de rust in de wedstrijd. Het lijkt er sterk op dat Eastwood hint op de herverkiezing van Barack Obama. In zijn laatste State of the Union gebruikte hij uitgerekend de auto-industrie van Detroit als voorbeeld voor het langzaam opkrabbelende Amerika.
Heeft Eastwood zich laten inpakken door de Democraten? Karl Rove, topadviseur onder George W. Bush, zei op Fox News dat hij “beledigd”was door de spot. De pijn zal zijn vergroot door het besef dat Clint Eastwood een van de weinige Republikeinse acteurs in Hollywood is.

 

    • Guus Valk