Presidentsverkiezingen Egypte worden vervroegd - ‘Afwachten wat dit betekent’

Caption: Egyptian demonstrators gather next to a concrete block barricade during confrontations outside Cairo's security headquarters on February 6, 2012, as clashes continued in the Egyptian capital in the wake of deadly football violence and amid calls by activists for civil disobedience in Egypt. AFP PHOTO/MARCO LONGARI Egyptische demonstranten vandaag in Kairo bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Foto AFP / Marco Longari

De Egyptische presidentsverkiezingen in juni worden vervroegd, al is er geen datum bekend gemaakt. Een gebaar richting demonstranten die een versnelling van het verkiezingsproces eisen.

De voorzitter van de Egyptische kiescommissie, Abdel-Moez Ibrahim, maakte dit vanavond bekend in de krant Al-Ahram. Hoewel Ibrahim geen nieuwe datum noemde, zei hij wel dat de aanmelding van kandidaten zal sluiten op 10 maart. Dat is een maand eerder dan oorspronkelijk gepland, meldt persbureau AP. Volgens buitenlandredacteur Carolien Roelants moet nog afgewacht worden of de vervroeging van de verkiezingen een groot gebaar is richting de ontevreden activisten.

“Dat hangt af van de datum van de verkiezingen en hoeveel greep het leger houdt op de politiek. En dat hangt weer af van de grondwet”

Duizenden Egyptenaren demonstreerden de afgelopen tijd voor versnelling van de overdracht van de macht van de Opperste Militaire Raad aan een civiele regering. Zij vinden dat het leger dat een jaar geleden de macht van president Hosni Mubarak overnam treuzelt met de overgang naar democratie. De militaire raad wilde toezicht houden op het opstellen van een nieuwe grondwet alvorens de macht over te dragen, maar de vervroeging van de presidentsverkiezingen betekent dat de nieuwe grondwet zal worden opgesteld onder een burgerregering.

Toch is het nog maar de vraag hoe het leger aanwezig zal blijven in Egypte, ook na het schrijven van de grondwet, zegt Roelants.

“Het Moslimbroederschap heeft een dikke vinger in de pap bij het schrijven van de grondwet. Die gaan heel behoedzaam om met het leger en liggen die niet dwars. Zij willen hetzelfde als hun achterban en die steunt het leger. De grondwet wordt onder andere geschreven door de Moslimbroederschap en anderen die gekozen worden door een orgaan waar het leger veel invloed op heeft. Dus blijft het afwachten in Egypte. Maar elke democratiseringsgolf in het land zal niet zonder slag of stoot worden bevochten.”

Dertien doden bij botsingen na Port Said-incident

Dertien mensen kwamen de afgelopen week om bij protesten tegen het leger in Kairo en Suez na de supportersrellen in Port Said. Daar verloren 74 supporters het leven vanwege het slechte optreden van politie en veiligheidsdiensten, oordeelden activisten die daarna de straat opgingen. Het centrum van de Egyptische hoofdstad veranderde daarop in een slagveld waar veiligheidsdiensten en boze demonstranten het tegen elkaar opnamen. De oproerpolitie zette traangas in en schoot met hagel.

Ook vandaag gingen zo’n duizend jongeren de politie te lijf met stenen rond het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat verantwoordelijk gehouden wordt voor het drama dat zich in Port Said voltrok en gezien wordt als een verlengstuk van het militaire regime.

‘Vervolging personeel ngo’s schaadt relatie met VS’

Gisteren stuurde de Egyptische justitie 43 buitenlandse medewerkers van ngo’s naar een strafrechter voor onderzoek. Volgens de Opperste Militaire Raad hebben de organisaties geen geldige vergunning. Daarnaast worden zij ervan verdacht straatdemonstraties te hebben gefinancierd. Volgens het Witte Huis zou de vervolging van deze medewerkers, waaronder negentien Amerikanen, gevolgen kunnen hebben voor de financiële hulp aan Egypte, meldt persbureau Reuters. De VS steunen Egypte jaarlijks met een bedrag van een miljard dollar.

Eind vorig jaar vielen de Egyptische autoriteiten de kantoren van verschillende buitenlandse ngo’s binnen. Zij werden ervan beschuldigd de veiligheid in Egypte in gevaar te brengen. Op aandringen van de VS staakte Kairo de invallen.

    • Hans Klis