Persoonlijke Paul de Leeuw

Poephoofd, door Paul de Leeuw. Gezien: 5/2 in DeLaMar, Amsterdam. Tournee t/m 7/5. Inlichtingen: poephoofd.nl.

Twintig jaar geleden speelde Paul de Leeuw zijn laatste echte theaterprogramma. Sindsdien maakte hij baanbrekende, vindingrijke, amusante en soms ook repetitieve tv-shows. En nu, op zijn 49ste (zoals hij niet nalaat te benadrukken), is hij terug met een theatersolo. Een hoogst persoonlijke voorstelling die soms vermakelijk is, maar vaker ingetogen en doortrokken van een oprecht ogend sentiment – over zijn jeugd, zijn gezinsleven en zijn twee zoontjes.

Poephoofd, een titel die veel te onwelriekend klinkt voor een optreden als dit, is niet de overrompelende verrassing die ik hoopte te zien. In samenwerking met regisseur Ruut Weissman, heeft Paul de Leeuw een losjes in elkaar gestoken programma gemaakt waarin hij van alles vertelt over zijn prille en ook zijn latere liefdesleven, zijn coming out en zijn tragikomische ervaringen als het lelijke eendje temidden van mooie mensen. De meeste verhalen klinken autobiografisch en af en toe zelfs louter particulier – als het bijvoorbeeld gaat over de heikele eerste levensdagen van zijn tweede adoptiezoontje. Maar De Leeuw is een fabuleus verteller, die ook met stiltes veel indruk kan maken.

Ook zingt hij, op de piano begeleid door Jan Groenteman, een paar liedjes op kousevoeten die heel wat fijnzinniger zijn dan de brede-uithaal-nummers waarin hij zich voorheen zo graag wentelde. Waaronder een lieflijk gedichtje van Rutger Kopland en een teer chanson van de gelauwerde tekstdichter Jan Boerstoel.

Het divertissement dat De Leeuw daar doorheen strooit, is licht van gewicht: over een eenzame avond in een hotelkamer met het aanbod van de late tv-kanalen, over de BBC-serie Planet Earth en over zijn verleden als ober bij een Van der Valk-restaurant.

Voor een cabaretdebutant zou deze oogst misschien wat mager zijn. Maar dat lijkt Paul de Leeuw niet te hinderen; hij draagt intussen zo veel ervaring met zich mee dat hij overal een verhaal van kan maken.

    • Henk van Gelder