‘Opnieuw aanval op politiebureau Nigeria’

Caption: Policemen inspect a bomb site at the police headquarters in Nigeria's northern city of Kano January 22, 2012, after a bomb attack on Friday. Gun and bomb attacks by Islamist insurgents in the northern Nigerian city of Kano last week killed at least 178 people, a hospital doctor said on Sunday, underscoring the challenge President Goodluck Jonathan faces to prevent his country sliding further into chaos. REUTERS/Stringer (NIGERIA - Tags: CRIME LAW CIVIL UNREST) Nigeriaanse politieagenten inspecteren een van de auto's waar op 20 januari een aanslag werd gepleegd op een politiebureau in Kano. Foto Reuters

In de noordelijke Nigeriaanse stad Kano werd vanavond een politiebureau aangevallen. Er waren vijf luide explosie en geweervuur te horen. Het is nog onduidelijk of er slachtoffers gevallen zijn.

Dat melden ooggetuigen en politie aan persbureau AFP. De afgelopen maanden werd Nigeria al getroffen door een golf van aanvallen in verschillende steden die toegeschreven worden aan de islamistische sekte Boko Haram. Dit jaar alleen al zouden zeker 186 mensen zijn omgekomen in Kano, met negen miljoen inwoners de op een na grootste stad van Nigeria, nadat bij vier politiebureaus bommen afgingen. De vermeende leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, dreigde vorige maand al met meer geweld en het kidnappen van ordehandhavers.

Sinds de verkiezingen in april vorig jaar zouden al meer dan negenhonderd doden gevallen zijn door toedoen van Boko Haram. Eind vorig jaar kondigde de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan in een reactie op het sektarische geweld in vier deelstaten van het land de noodtoestand af.

Op 28 januari werden nog elf vermoedelijke leden van Boko Haram gedood in thuisstad Maiduguri. De slachtoffers vielen bij een schietpartij die ontstond bij een checkpoint in de thuisstad van de groepering Maiduguri, waar ook vandaag verschillende explosies zouden hebben plaatsgevonden.

    • Hans Klis