Oplossing: Cruijff koopt Ajax

[Appellant sub 1] – zo is hij aangeduid in een recent arrest van het gerechtshof Amsterdam, dat hem nader aanduidt als „een (voormalig) voetbalspeler, voetbaltrainer en commentator”. Verder wordt duidelijk dat hij bij Ajax heeft gespeeld en op „voor het algemeen publiek toegankelijke locaties aan voetbalwedstrijden deelnam”. Ook komen we gaandeweg in het geanonimiseerde arrest te weten dat hij op zijn privacy is gesteld. Hij heeft zich beroepen op artikel 8 van het Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens.

Helaas voor hem, maar het hof heeft vorige maand de eis afgewezen van [appellant sub1] dat het fotoboek Johan Cruijff De Ajacied (arrest: [appellant sub 1] – De Ajacied) moet worden verboden. Het slotoordeel in een affaire die sinds 2003 sleepte. Het boek is al uitverkocht. Zaak gesloten.

Cruijff verliest dus weleens. Of dat in de zaak ‘Kamp Ten Have versus Kamp Cruijff’ ook het geval zal zijn, weten we morgen. Dan doet het Amsterdamse hof uitspraak in het beroep dat commissaris Ten Have c.s. van de beursgenoteerde onderneming Ajax had ingesteld tegen het vonnis van de rechtbank dat, deels, ten gunste van commissaris Cruijff c.s. was uitgepakt.

Mocht het hof negatief voor Cruijff beslissen, dan heeft advocaat Pim de Vos, specialist in sportrecht, een interessante suggestie voor hem: Ajax moet van de beurs af. Hij zei dit tegen het informatieplatform Sport Knowhow XL. Alleen dan is die club volgens de jurist weer normaal, kampenvrij dus, te besturen.

Hoe doe je dat? Door alle beursgenoteerde aandelen Ajax op te kopen. De Vos schat de prijs daarvan op „pakweg vijftig miljoen euro”. Geen probleem, denkt de sportadvocaat, voor „gefortuneerde ex-voetballers” als Cruijff en de jeugdtrainers uit zijn kamp. Eventueel nog met behulp van een paar rijke fans.

Dan heb je het over een paar miljoen de man. Een habbekrats dus, meer is er niet nodig om Ajax in je zak te stoppen. Eens kijken of clubliefde ook iets mag kosten in plaats van opleveren.

John Kroon

    • John Kroon