NS waarschuwt voor ‘zeer drukke’ spits, minder intercity’s Randstad

Zoals de afgelopen jaren al het geval was, wordt ook nu het treinverkeer geteisterd door het winterweer. Foto AP / Peter Dejong

De Nederlandse Spoorwegen waarschuwen vandaag voor ‘veel drukkere’ spitsuren. Oorzaak is de aangepaste dienstregeling naar aanleiding van de koudegolf in ons land. Op veel trajecten in met name de Randstad rijden minder intercity’s.

Het worden volle treinen en reizen waarin vaker dan normaal moet worden overgestapt, aldus de NS vanochtend. Aangeraden wordt om buiten de spits te reizen of anders een trein eerder of later te nemen. Dat geldt straks ook voor de avondspits.

De aangepaste dienstregeling werd ingevoerd nadat het vrijdag en zaterdag door het winterweer een chaos was op het spoor. Als er minder treinen rijden, loopt de dienstregeling minder snel in de war als bijvoorbeeld een wissel moet worden gerepareerd.

Samen met spoorwegbeheerder ProRail, met wie de NS verantwoordelijk is voor goed lopend treinverkeer in winterse omstandigheden, is besloten tot de aangepaste dienstregeling. Krijgt de NS de reiziger niet naar de bestemming, dan geldt ook tijdens de huidige omstandigheden de geld-terug-garantie.

De maatregelen lijken vooralsnog te helpen om de dienstregeling die er nu is in elk geval soepel te laten verlopen. Rond 08.30 uur waren er geen meldingen van storingen.

    • Jules Seegers