Noord-Friesland klaar voor Elfstedentocht, ‘forse problemen’ met ijs zuidwesten

De grote spelbreker voor het houden van een Elfstedentocht is het ijs in het zuidwesten van Friesland. Terwijl het ijs in het noorden ‘kwalitatief uitstekend is’, zijn er bij Stavoren en Luts ‘forse problemen’. “Daar ligt een kwaliteit ijs waar geen mensen over heen kunnen”, zei voorzitter Wiebe Wieling van de vereniging Friesche Elfsteden zojuist.

4 januari 1997: een kopgroepje passeert Birdaard tijdens de laatst gehouden Elfstedentocht. Foto AP / Dimitri Georganas

De grote spelbreker voor het houden van een Elfstedentocht is het ijs in het zuidwesten van Friesland. Terwijl het ijs in het noorden ‘kwalitatief uitstekend is’, zijn er bij Woudsend, Stavoren en Luts ‘forse problemen’. “Daar ligt een kwaliteit ijs waar geen mensen over heen kunnen”, zei voorzitter Wiebe Wieling van de vereniging Friesche Elfsteden zojuist.

Wieling gaf aan dat ook het Slotermeer een groot zorgenkind is. Op sommige plaatsen is het ijs er 10 cm dik, op andere plaatsen maar 2. Rayonhoofd Auke Hylkema zakte er door het ijs. Hoe graag de vereniging ook wil, erg veel zal afhangen van hoe hard het blijft vriezen en of de wind uit het oosten blijft komen.

Geen datum, geen kansberekening

Aan een voorspelling van een datum waarop de Elfstedentocht verreden zou kunnen worden, waagde de voorzitter zich absoluut niet. Ook aan kansberekening of percentages werd niet gedaan tijdens de persconferentie. Woensdag om 19.00 uur komen de rayonhoofden weer bij elkaar. Direct nadien wordt de pers te woord gestaan.

“We kunnen niet zeggen op welke datum het zou kunnen gebeuren, maar wilden toch een personferentie geven. De belangstelling is op het moment massaal. In het verleden was het zo dat rayonhoofden in alle rust de tocht konden voorbereiden, maar tegenwoordig is dat anders. Daarom willen we vanaf nu voortdurend naar buiten treden over hoe het proces zich voltrekt.” - Wiebe Wieling, vereniging Friesche Elfsteden.

De grootste probleemstukken zoals vanochtend benoemd:


Elfstedentocht probleemstukken weergeven op een grotere kaart

‘Met man en macht gewerkt aan onbegaanbare stukken’

Het ijs in het noorden van de provincie is dus ‘uitstekend’ van kwaliteit. Maar het zuiden, en met name het zuidwesten, geven de rayonhoofden kopzorgen. De problemen zitten behalve op het Slotermeer tussen kilometer 44 en 74 van Sloten, via stavoren, naar Hindelopen. Het gaat dan niet om wakken, maar om meerdere kilometers onbegaanbaar ijs, wist Wieling.

“Dat baart ons grote zorgen, daar zijn we nog niet klaar mee. Maar er wordt met man en macht gewerkt. Wat betreft het Slotermeer wordt gedacht aan een bypass, mogelijk over De Fluezen. Ook aangaande andere probleemsectoren wordt hard nagedacht over alternatieven. “

Het grote probleem is de sneeuw die op het ijs is gevallen. Die vertraagt de ijsgroei aanzienlijk. De aanwezige ijsmeester Jan Oostenburg sloot echter uit dat de witte deklaag met allerlei trucs en machinerie wordt weggehaald. “Het zal ouderwets handwerk worden.”

De weersverwachting door Meteo-info.nl voor Friesland inclusief geschatte ijsgroei. Helaas zei ijsmeester Jan Oostenburg vandaag meer groei nodig te hebben. De weersverwachting door Meteo-info.nl voor Friesland inclusief geschatte ijsgroei. Helaas zei ijsmeester Jan Oostenburg vandaag meer groei nodig te hebben.