Nog geen datum maar wel ‘reële kans op doorgaan’ Elfstedentocht

Schaatsers in alle vroegte onderweg voor de alternatieve Elfstedentocht vorig weekend in het Oostenrijkse Techendorf. Foto Reuters / Heinz-Peter Bader

Wat er ook gebeurt, vandaag wordt nog geen datum bekendgemaakt voor een eventuele Elfstedentocht. Om 09.30 uur geeft de vereniging Friesche Elfsteden een persconferentie.

Volgens de NOS voldoet het ijs op nog geen enkele plek aan de voorwaarde dat het minstens 15 centimeter dik moet zijn. De kwaliteit wisselt erg: op sommige plaatsen is het ijs mooi, elders zijn wakken en op bepaalde delen valt nog helemaal niet te schaatsen.

Toch sluiten de 22 rayonhoofden, die gisteren voor het eerst sinds 1997 – toen de laatste Elfstedentocht verreden werd - weer bij elkaar kwamen, een nieuwe tocht niet uit. Omdat Nederland nog een hele week in de vrieskou verkeert en dooi nog niet in zicht is, bestaat er een reële kans dat ‘de tocht der tochten’ dit jaar gaat plaatsvinden.

‘Kans op tocht zeer hoog’

Meteo-info schat de kansen dat de Elfstedentocht verreden wordt ‘zeer hoog in’. De temperatuur komt deze week niet boven de nul en er zit een aantal nachten aan te komen met pittige vorst.

De weersverwachting voor Friesland namens Weatheronline, inclusief ijsaangroei.De weersverwachting voor Friesland namens Weatheronline, inclusief ijsaangroei.

Op sommige plaatsen zijn al ijstransplantaties uitgevoerd om zo de wakken te dichten. In een noodgeval zou bij onbegaanbaar ijs zelfs een kluunplek in de route kunnen worden ingevoegd. Grote spelbreker lijkt de sneeuw van afgelopen weekend te zijn: het laagje wit staat verdere groei van het ijs flink in de weg.

    • Jules Seegers