Niinistö gekozen tot nieuwe president van Finland

Sauli Niinistö, de 63-jarige voormalige Finse minister van Financiën, is gisteren gekozen tot de nieuwe president van het land. De Finse bevolking ging gisteren naar de stembus om een nieuwe leider te kiezen.

Na telling van het merendeel van de stemmen behaalde de conservatieve Niinistö 63 procent van de stemmen. Zijn rivaal Pekka Haavisto, kandidaat namens de Groenen, kreeg 37 procent. Haavisto was de eerste Finse presidentskandidaat die openlijk voor zijn homoseksuele geaardheid uitkwam.

Niinistö was de grote favoriet in de race om het presidentschap. De winnaar wekt vooral bij het oudere deel van de Finse bevolking vertrouwen. In de eerste verkiezingsronde in januari versloeg hij al zeven kandidaten verslagen, maar behaalde hij nog geen meerderheid van minstens 50 procent. Het presidentschap in Finland is een grotendeels ceremoniële functie en is niet direct betrokken bij de dagelijkse politiek.

De nieuwe president volgt Tarja Halonen op, een van de populairste staatshoofden die Finland ooit heeft gekend. Halonen voltooide het maximum van twee termijnen van zes jaar. Reuters