Nederlandse Li Jie naast titel bij Europese Top-12

Li Jie is er niet in geslaagd de Europese Top-12 op haar naam te schrijven. De Nederlandse verloor in de eindstrijd in Lyon na een lang duel met 4-3 van de Duitse Wu Jiaduo: 7-11, 7-11, 11-5, 11-9, 2-11, 12-10 en 7-11.

Li Jie kwam in de spannende finale terug van een 2-0 achterstand in games. In de zesde game werkte ze een matchpoint weg en leek de partij te ‘kantelen’. In de laatste game nam ze zelfs een 3-0 voorsprong, maar verloor toch met 11-7. Wu behaalde haar eerste eindzege bij de Top-12. Wu werd de opvolgster van de Nederlandse Li Jiao, die in de groepsfase werd uitgeschakeld.

Li Jie, die net als in 2009 zilver won, was teleurgesteld. „Ik wilde zo graag winnen en ik was zo dichtbij”, zei ze tegen het ANP. „Het is heel jammer en heel verdrietig. Mentaal moet ik misschien toch nog wat sterker worden.”

Dimitri Ovtsjarov zorgde ervoor dat de titel bij de mannen eveneens naar Duitsland ging. Hij had in de finale weinig moeite met Kirill Skastsjkov en won afgetekend in vier games: 11-6, 11-9, 11-9 en 11-4. Ovtsjarov verhuisde in 1992, zes jaar na de kernramp in Tsjernobyl, met zijn familie naar Duitsland. Hij kreeg de Duitse nationaliteit en komt sinds 2007 uit voor de Duitse A-ploeg.

Ovtsjarov is de tweede Duitser die de Top-12 wint. Timo Boll, vijf keer de beste, ging hem voor, maar sloeg deze editie over omdat hij zich wil concentreren op de wereldkampioenschappen en de Spelen.

Ovtsjarov werd in 2010 geschorst wegens gebruik van clenbuterol. Nadat hij had aangetoond dat vervuild vlees de positieve dopingtest had veroorzaakt, werd hij vrijgesproken.