Mitt Romney wint ook conservatieve harten

Mitt Romney wint aan kracht in de Republikeinse voorverkiezingen. Niet alleen zegevierde hij zaterdag in Nevada, hij vond ook steun onder kiezersgroepen die hem in eerdere staten vermeden, zoals evangelische christenen en conservatieve kiezers. Dat blijkt uit exitpolls.

Romneys imago als gematigde Republikein was tot nu toe zijn grootste struikelblok. In Nevada stemden echter ook kiezers die zich „zeer conservatief” noemen in meerderheid op Romney. Hij deed het daarnaast opvallend goed bij evangelische christenen, een groep die wantrouwend staat tegenover zijn mormoonse geloof.

Na een gevoelig verlies tegen zijn belangrijkste rivaal Newt Gingrich in South Carolina, ligt Romney weer op koers voor de Republikeinse nominatie. Vorige week won hij ook ruim in Florida.

Gingrich bleef ver achter in Nevada, een staat waar hij mede door geldgebrekniet intensief campagne had gevoerd. Hij herhaalde echter zijn belofte dat hij blijft vechten tot de laatste staat van de Republikeinse voorverkiezingen.

Hoe de race verder verloopt wordt voor een groot deel bepaald door geld. De rijke zakenman Romney en aan hem gelieerde campagnegroepen hebben tientallen miljoenen in kas. De resterende drie kandidaten voor de Republikeinse nominatie, onder wie Gingrich, zien de donaties slinken na slechte resultaten.