Mitsubishi stopt activiteiten bij NedCar

Mitsubishi stopt eind dit jaar met het produceren van auto’s bij NedCar in Nederland. Daarmee is ‘t het eerste Japanse autobedrijf dat stopt met het maken van auto’s in Europa, melden Japanse media. Waarschijnlijk betekent dit dat de autofabriek in Born de deuren moet sluiten.

In 2013 waarschijnlijk geen activiteit meer in de fabriek van NedCar in Born. Foto NRC / Rien Zilvold

Mitsubishi stopt eind dit jaar met het produceren van auto’s bij NedCar in Nederland. Daarmee is ’t het eerste Japanse autobedrijf dat stopt met het maken van auto’s in Europa, melden Japanse media. Waarschijnlijk betekent dit dat de autofabriek in Born de deuren moet sluiten.

Het bedrijf heeft onder meer met de directie van NedCar, de ondernemingsraad en de Nederlandse overheid gesprekken gevoerd over het voortzetten van de productie. Door de ‘zeer wisselende omstandigheden’ zou Mitsubishi volgens persbureau Novum echter geen mogelijkheid hebben gezien om NedCar in Born te blijven inzetten bij het produceren van auto’s.

De pers is door de autofabrikant eerder ingelicht dan het personeel. Dat wordt volgens de NOS vanochtend ingelicht. Bij NedCar werken 1.500 mensen.

Omdat Europa nog wel een belangrijke afzetmarkt is, gaat het bedrijf vanuit Japan en Thailand auto’s aan Europa leveren. Eerder was al bekend dat de Mitsubishi Colt niet meer in Born zou worden gemaakt, of het andere model - de Outlander - in productie bleef werd lange tijd in het midden gelaten. Daarop legde het personeel eind vorig jaar al het werk neer.