Massaal stoken drijft de gasprijs op

De aanhoudende kou heeft de vraag naar gas in Nederland aanzienlijk opgedreven. Waar de Gasunie gemiddeld op een dag 278 miljoen kubieke meter gas door de leidingen vervoert, was dat afgelopen vrijdag met 535 miljoen kubieke meter gas bijna twee keer zo veel.

De prijs van gas is op de Nederlandse vrije markt in de afgelopen week gestegen met bijna 30 procent naar ruim 31,8 euro per megawatt- uur (zie grafiek). Volgens een woordvoerder van gashandelaar Gasterra valt dat nog mee. In het verleden is wel sprake geweest van een prijsverdubbeling bij extreem winterweer.

De extra vraag naar gas wordt, volgens analisten, vooral aangevuld met gas van Nederlandse bodem. In Slochteren kan de kraan verder worden opengedraaid zolang de strategische voorraad van 25 jaar niet wordt aangetast.

Het Russische gasbedrijf Gazprom heeft laten weten op dit moment geen extra gas te kunnen leveren. De extreme kou in het oosten van Europa eist alle reserves op.

Volgens de Europese Commissie zijn de Russische gasleveranties naar een aantal Europese landen al verminderd, binnen de voorwaarden van de respectievelijke contracten. Adjunct-directeur Aleksandr Kruglov heeft dit weekeinde laten weten dat Gazprom in ieder geval aan alle afgesproken verplichtingen zal voldoen. Premier Poetin heeft daar aan toegevoegd dat Gazprom extra gas zal leveren aan West-Europa zodra de eigen Russische behoefte gedekt is.

Door de aanleg van opslag, is Europa beter voorbereid op eventuele onderbrekingen van de gasleveranties uit Rusland, zoals in 2006 en 2009. De toevoer staakte toen omdat Rusland in conflict raakte met doorvoerland Oekraïne over de leveringsvoorwaarden.

Voor de Nederlandse staat is de hogere gasprijs van dit moment overigens een meevaller. Het gas uit Slochteren kan, volgens analisten, nu duurder verkocht worden aan de buurlanden.