Marine Le Pen moet bedelen om mee te doen

Marine Le Pen van het Front National heeft nog liefst 160 handtekeningen nodig om presidentskandidaat te zijn.

Marine Le Pen van het rechts-nationalistische Front National kan mogelijk niet deelnemen aan de Franse presidentsverkiezingen van 22 april, omdat ze onvoldoende handtekeningen van burgemeesters heeft verzameld. Dat zei Le Pen gisteren zelf op een meeting in Toulouse. Ze beweerde dat de twee grote partijen, het UMP en de PS, burgemeesters onder druk zetten niet voor haar te tekenen. Dat doen de traditionele partijen af als bluf en verkiezingsretoriek van het Front.

Om deel te nemen aan de presidentsverkiezingen moeten kandidaten op 16 maart 500 handtekeningen van gekozen bestuurders voorleggen. Le Pen heeft er nu naar eigen zeggen 340. In totaal mogen zo’n 47.000 gekozenen tekenen, onder wie 36.782 burgemeesters.

De kandidaat van het FN heeft altijd moeite om voldoende handtekeningen te verzamelen. Jean-Marie Le Pen werd kandidaat met 533 handtekeningen in 2002 en 507 handtekeningen in 2007. Die publiek gemaakte ondersteuningen werden bijna altijd geleverd door rechtse burgemeesters van het UMP.

Of burgemeesters de deelname van de FN-kandidaat steunen of niet, heeft weinig met ideologie en alles met tactiek te maken. UMP’ers leverden vaak handtekeningen omdat deelname van het FN nadelig was voor de PS. In 2002 werd de PS-kandidaat Lionel Jospin uitgeschakeld in de eerste ronde door Le Pen. Omgekeerd stimuleerden de socialisten soms ook de presentie van het FN in verkiezingen. Deze keer lijkt niet-deelname van Le Pen in het voordeel van Sarkozy, wat de zaak voor het FN bemoeilijkt. Volgens een peiling wint Sarkozy 8 procentpunt en de PS-kandidaat François Hollande 3 procentpunt zonder Le Pen, die in de peilingen tussen de 15 en 20 procent scoort. Sarkozy en Hollande zouden dan elke zo’n 33 procent in de eerste ronde halen.

Eén slag heeft Le Pen al binnen: de Conseil Constitutionnel zal zich voor 22 februari uitspreken over de grondwettelijkheid van de publieke handtekeningen. Le Pen wil anonimiteit, zoals tot 1976 het geval was.

Dirk VandenBerghe

    • Dirk Vandenberghe