Kunnen eieren ook besmet zijn met ESBL-bacteriën?

In nrc.next las Estelle Timmerman uit Wieringerwaard vorige week dat vrijwel al het kippenvlees in de supermarkt besmet is met de ESBL-bacterie. Het eten van niet goed doorbakken kip leidt daardoor bij mensen zeer waarschijnlijk tot resistentie tegen antibiotica. Bij Estelle thuis wordt weinig kip gegeten, maar wel veel eieren. Haar vraag: is dat ook gevaarlijk?

Ook hier geldt weer, als je de eieren kookt of goed bakt is er sowieso geen gevaar. „En het verwerken van rauwe eieren in eten raden we vanwege de salmonellabacterie al jaren af”, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het gevaar voor ESBL is bij eieren bovendien veel kleiner dan bij kippenvlees. Dit komt doordat legkippen in tegenstelling tot vleeskuikens amper antibiotica krijgen toegediend. „Er mogen geen overblijfselen van antibiotica in eieren zitten, dus kippenboeren zijn heel terughoudend met het gebruik daarvan bij legkippen”, zegt Dik Mevius, hoogleraar antibioticumresistentie aan de Universiteit Utrecht. De sanctie is fors, want als er toch antibiotica-residuen worden gevonden mag de kippenboer geen eieren meer leveren.

Volgens de NVWA zijn er dan ook alleen ESBL-bacterieën aan de buitenkant van eieren gevonden. Al is dit volgens Mevius niet het geval, omdat er nog nooit onderzoek naar is gedaan. „Maar vanwege dat beperkte antibiotica-gebruik bij legkippen lijkt me de kans daarop klein.”

En al zou een legkip de ESBL-bacterie bij zich dragen, dan nog zal die in ieder geval niet in het ei terecht komen. Mevius: „Eieren zijn er juist op gemaakt om bacterieën buiten de deur te houden. Vandaar de harde schil en het vlies waar je doorheen moet voordat je bij het ei kan.”

Estelle Timmerman kan dus met een gerust hart eieren blijven eten. Wel goed bakken dus om ook de kans uit te sluiten dat ESBL-bacterieën die toevallig wel op de schil voorkomen bij het openbreken in het ei terechtkomen. Bij gekookte eieren is er sowieso geen gevaar. De ESBL-bacterie legt het loodje bij verhitting boven de 60 graden.

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Wilmer Heck