Kortkolom buitenland

Vrouw kandidaat voor presidentschap Mexico

Mexico Stad. De regerende partij van Mexico, de PAN, heeft gisteren een vrouw gekozen als kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 1 juli. Mocht Josefina Vázquez Mota winnen, dan wordt ze de eerste vrouwelijke president van Mexico. De centrum-rechtse regeringspartij PAN ligt echter achter in de peilingen, mede door onvrede over de aanpak van de drugsoorlog door de huidige president, Felipe Calderón. Econoom en zakenvrouw Vazquez Mota wacht een zware strijd tegen de charismatische Enrique Peña Nieto van de PRI, de partij die Mexico decennialang regeerde. (AP)

Suriname aspirant voor regionaal blok Chávez

Caracas. Suriname wil zich aansluiten bij ALBA, het regionale samenwerkingsverband opgericht door president Hugo Chávez van Venezuela. President Desi Bouterse was gisteren te gast bij een conferentie van ALBA-lidstaten in Caracas, waar de toetreding van Suriname positief werd besproken. ALBA, een alliantie van voornamelijk linkse Latijns-Amerikaanse landen, streeft naar economische integratie en onderlinge economische steun. (AFP)

Pro-Europese Niinistö president Finland

Helsinki. Sauli Niinistö, lid van de Europagezinde en conservatieve Nationale Partij, wordt de nieuwe president van Finland. In de tweede ronde van de presidentsverkiezingen kreeg hij 62,6 procent van de stemmen, een duidelijke overwinning op zijn rivaal Pakka Haavisto van de Groene partij. Voor het eerst in dertig jaar krijgt Finland een president die niet uit de Sociaal-Democratische partij stamt. Ook premier Katainen is lid van de Nationale Partij. Het presidentschap is in Finland een overwegend ceremoniële functie. (Reuters, AFP)

Drie zelfverbrandingen gemeld uit China

Peking. In de Chinese provincie Sichuan hebben zich volgens Tibetaanse ballingen weer drie gevallen van zelfverbranding voorgedaan. Het incident zou zich vrijdag hebben afgespeeld in het district Seda. Een van de drie betrokken Tibetanen zou zijn overleden aan zijn brandwonden, twee anderen zouden zwaar gewond zijn. De officiële Chinese staatsmedia ontkennen dat er zich iets heeft voorgedaan. Als het bericht klopt, zou het aantal zelfverbrandingen van het afgelopen jaar daarmee op 19 komen. (AP, BBC)

Ruim 3.000 burgers gedood in Afghanistan

Kabul. Het aantal gedode burgers in Afghanistan is vorig jaar gestegen tot 3.021. Dat blijkt uit cijfers van de VN die zaterdag werden gepresenteerd. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar is er sprake van een stijging, in 2011 met 8 procent. Driekwart van de burgerslachtoffers viel door toedoen van de Talibaan, de overige doden waren te wijten aan acties van het Afghaanse regeringsleger of buitenlandse troepen. De meeste slachtoffers werden gedood door bermbommen (967), maar ook het aantal doden bij zelfmoordaanslagen steeg vorig jaar. (Reuters, AP)

Rubalcaba voorzitter Spaanse socialisten

Sevilla. De Spaanse socialisten hebben dit weekeinde partijveteraan Alfredo Pérez Rubalcaba tot partijvoorzitter gekozen. Rubalcaba (60), die lijsttrekker was bij de dramatisch verloren landelijke verkiezingen van afgelopen november, versloeg nipt zijn enige tegenstrever, oud-minister van Defensie Carme Chacón (40). Rubalcaba pleit voor meer investeringen, een actievere rol van de Europese Centrale Bank en de invoering van euro-obligaties. (NRC)