Kortkolom binnenland

Mobiel euthanasieteam begint per 1 maart

Den Haag. De stichting Levenseindekliniek gaat per 1 maart patiënten helpen die hun leven willen beëindigen maar daarvoor niet terecht kunnen bij hun huisarts. De stichting gaat met zes mobiele teams van doktoren en verpleegkundigen euthanasie uitvoeren door het hele land. In Den Haag vestigt ze een kleine kliniek, zo heeft de stichting vanmorgen bekendgemaakt. De teams van de kliniek zullen bij patiënten thuis gaan helpen. Volgens stichtingsvoorzitter Jan Suyver sterft „de Nederlander graag thuis”. Patiënten voor wie dat niet mogelijk is kunnen in de tweede helft van dit jaar terecht in de kliniek. De kliniek, een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, voldoet volgens Suyver aan „alle zorgvuldigheidscriteria”. (NRC)

Geen diplomafraude op Hogeschool A’dam

Rotterdam. Op de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is niet gefraudeerd met diploma’s. De onderwijsinspectie heeft geen aanwijzingen gevonden dat er ten onrechte diploma’s zijn uitgedeeld. Dat bevestigt een woordvoerder van de school. De Telegraaf schreef in december over „grootschalige fraude” bij de HvA. Die berichtgeving leidde tot veel onrust bij de opleidingen die hierbij betrokken zouden zijn. HvA-rector Jet Bussemaker sprak toen al tegen dat van fraude sprake was. (NRC)

Vermiste agent dood aangetroffen

Rotterdam. De 30-jarige Groningse agent die sinds dinsdagochtend werd vermist is zaterdag dood aangetroffen in een hotel in Zandvoort. Hij heeft zichzelf met zijn dienstwapen doodgeschoten. Dat meldde de politie. De agent in opleiding werd dinsdag voor het laatst gezien. De man was maandagavond niet op zijn werk in Delfzijl verschenen. Een grote zoekactie werd gestart. (Novum)

Lichaam vermiste jongen (10) gevonden

Rotterdam. Duikers hebben gisteren het lichaam van het vermiste 10-jarige jongetje uit Luttelgeest geborgen uit een vaart in zijn woonplaats. Zijn lichaam was met sonarapparatuur gelokaliseerd nabij een steiger, meldde de politie van Flevoland. De politie gaat er vanuit dat de jongen per ongeluk onder het ijs terecht is gekomen. Sinds woensdag werd naar hem gezocht. De politie stuurde een Amber Alert uit, die niets opleverde. (Novum)