Kamerkoor in Brel en Shaffy

Tour de Chanson. Ned. Kamerkoor en Matthias Kadar (zang, gitaar) 4/2 Grote Kerk, Muiden. Tour t/m 19/2, info: nederlandskamerkoor.nl ****

Meertalig is hij, de in Parijs geboren en in Amsterdam gevestigde Duits-Hongaarse componist/troubadour Matthias Kadar (34). Alleen iemand met die achtergrond komt misschien ook op de vraag wat nou het wezenlijke verschil is tussen het Nederlandse kleinkunstlied, Duitse kunst-‘Lied’ en het Franse chanson. Is dat verschil er überhaupt? Waar gaat kleinkunst over in Hoge Kunst? Doet Brel echt onder voor Schubert?

Het pleit voor de ondernemingszin van het Nederlands Kamerkoor dat ze dezer dagen een uitgebreide ‘tour de chanson’ ondernemen met Kadar als samensteller, solist, arrangeur en presentator. Dat er daarvoor afscheid moest worden genomen van vertrouwde kaders, was zaterdagavond tijdens de tot een uur bekorte première van het programma (met wijnproeverij na) wel duidelijk. Het koor kwam druppelsgewijs op tijdens Si le bon dieu l’avait voulu van Brassens en werd regelmatig – zoals in Toon Hermans’ roerende Lente me – ingezet als zoemkoor: een soort weelderige, klassieke backing vocals.

De charme van dit programma schuilt in de onorthodoxe opzet en Kadars scherpe voelsprieten voor liederen met een theatrale kwaliteit. Het Kamerkoor mag zijn korische kwaliteiten soms even etaleren in door Kadar nieuw gecomponeerde werken, zoals het sfeervolle Stehen op tekst van Celan. Maar gearrangeerde chansons hebben de overhand.

Of die formule werkt, wisselt per lied. Der Leiermann – uit Schuberts Winterreise – klinkt bloedstollend in de zetting voor gitaar en fluisterend mannenkwartet. Dorresteins Zeemanslied is met grommend mannenkoor en ijle sopranen een attractie. Maar de Shaffy Cantate door het kamerkoor? Nee! Daar miste je Shaffy’s galmstem (‘Jo-ho-ho!’) en de kitscherige begeleiding van piano/orgel.

Kadar is met zijn onopgesmukt charisma en sublieme timing wel een van de weinige overtuigende Brel-coveraars. Jammer dat hij zijn fraaie bariton soms in erg laag register benut.

    • Mischa Spel