It giet (nog) net oan. Maar wat zijn de verwachtingen?

Schaatsers dit weekend bij Ransdorp, ten noorden van Amsterdam. Foto AP / Peter Dejong

Met de persconferentie van de Vereniging De Friesche Elf Steden is de schaatskoorts nog verder gestegen. Of de Tocht der Tochten er komt hangt af van hoe hard het blijft vriezen. Maar hoe lang blijft het nog vriezen? En waar kan momenteel goed geschaatst worden?

De grote spelbreker voor het houden van een Elfstedentocht is het ijs in het zuidwesten van Friesland. Op sommige plaatsen is het ijs op de route 10 cm dik, op andere plaatsen maar twee. Voor een Elfstedentocht moet het ijs minimaal vijftien centimeter zijn. En dus moet het ijs nog flink groeien.

Komende dagen vriest het flink

Voor de komende dagen is de weersverwachting redelijk eenduidig. In de nacht vriest het vaak tot -10 graden en her en der daalt het kwik zelfs tot onder de -15 graden. Op veel plaatsen is vannacht sprake van zeer strenge vorst met temperaturen tussen -15 en -20 graden. Ook overdag vriest het deze week volop en is het zonnig.

Bron: knmi.nlBron: knmi.nl

Verwachting na het weekend (vooralsnog) minder gunstig

Na het weekend zijn de vooruitzichten, hoewel veel minder voorspelbaar en daarmee betrouwbaar, op dit moment minder gunstig.

Volgens weerplaza.nl wordt het vanaf zondag zachter en gaat het ‘s middags dooien. Een hogedrukgebied, dat ten noorden en westen van Nederland ligt, trekt dit weekend volgens weerplaza.nl zuidwaarts:

In het weekend komt het hogedrukgebied in beweging. Er komen steeds meer aanwijzingen dat het hogedrukgebied naar het zuiden gaat trekken en dat de wind, zodra de as van het hogedrukgebied gepasseerd is, van oost naar west tot noordwest gaat draaien. Zodra dat gebeurt, stroomt zachtere lucht Nederland binnen en gaat de temperatuur in ieder geval ‘s middags boven het vriespunt uitkomen. In de nacht wordt de vorst flink getemperd.

Ook volgens NOS-weerman Gerrit Hiemstra zijn de vooruitzichten voor na volgend weekend minder gunstig. Hij meldde eerder vanochtend op Twitter:

Twitter avatar GerritHiemstra Gerrit Hiemstra Oei, de nieuwe #pluim laat op lange termijn eerder een verzachting zien. Zondag kan het al dooien. Maar het blijft een verwachting!

Update 23.20 uur: de laatste prognose:

Twitter avatar GerritHiemstra Gerrit Hiemstra Nieuwe #pluim gaat voort op ingeslagen weg: vanaf zondag grote kans op (enigszins) zachter weer. http://t.co/cRNpQxNE

Daar sluit collega Reinier van den Berg zich bij aan:

Twitter avatar weermanreinier Reinier van den Berg Zoals gezegd: op basis van nieuwe pluim rekening houden met invallende dooi vanaf zondag of maandag.

Vooralsnog is de verwachting van het KNMI voor volgende week positiever. Het weerinstituut meldt:

De eerste dagen 60-70 % kans op het aanhouden van het koude en meest droge weer, maar ook 30-40% kans op overgang naar minder koud weer met grotere neerslagkansen. Daarna wordt de verwachting erg onzeker.

Volop toertochten op het programma

Hoewel de verwachting voor na het weekend dus nog behoorlijk onzeker is, kan er in ieder geval deze week volop geschaatst worden. Bekijk op deze inmiddels overbekende site waar dit mogelijk is. Ook deze site geeft een goed overzicht.

Verder staan er deze week al vijftien toertochten op het programma in de provincies Friesland, Groningen en Overijssel. De langst mogelijke is vooralsnog de Oldambtmeertoertocht met een lengte van 20 tot 120 kilometer.

Maar allemaal leuk en aardig die toertochten, uiteindelijk is en blijft het wachten natuurlijk nog op de Elfstedentocht. Het Elfstedentochtgehucht Bartlehiem is er in ieder geval al klaar voor:

Bekijk hieronder een sfeerimpressie van de Elfstedentocht van zeventig jaar geleden:

    • David Haakman