Introspectie met camera in 'Vrouw zoekt zichzelf'

De slogan waarmee de NCRV de nieuwe programmaserie Connected aanprijst, geeft stof tot nadenken: ‘Nog nooit was de realiteit op tv zo echt’.

Kennelijk bestaat er veel relatief minder echte televisierealiteit en strekt het tot aanbeveling als het tegendeel het geval is. Maar hoe kun je het echtheidsgehalte van een realityshow vaststellen, als er uit grote hoeveelheden ruw beeldmateriaal de sappigste momenten uitgekozen zijn en tot een samenhangend verhaal worden gemonteerd?

En toch begrijp ik die claim van nooit eerder vertoonde authenticiteit wel, want Connected is een experiment dat aanvoelt als behoorlijk zuiver op de graat.

Vijf jonge vrouwen kregen een camera en een training om er mee om te gaan. Gedurende een half jaar filmden zij zichzelf, bij voorkeur op intieme en beslissende momenten.

Gisteren maakten we kennis met de eerste drie en vielen met de neus in de boter: onderwijzeres Git (36) was op de fiets aangereden en instrueerde bloedend de hulpverleners hoe ze de camera moesten bedienen. Scenarioschrijver Anne (29) raakt in paniek als ze in het uitgaansleven haar ex tegenkomt en niet weet hoe zich te gedragen. Internetondernemer en gestreste moeder van drie kinderen Mira (32) stapt in de auto voor een leuk weekend België en krijgt prompt een lelijke ruzie met haar man Rikkert, terwijl ze een lunch van Burger King naar binnen werkt.

Alle vijf zaten afgelopen week aan tafel bij De wereld draait door, waar Matthijs van Nieuwkerk zei niet te begrijpen waarom iemand dit zou willen doen. Het eerste argument luidt dat ze een correctie wilden aanbrengen op het altijd positieve en enthousiaste beeld dat mensen van zichzelf op Facebook creëren. In tweede instantie gaven ze toe ook exhibitionistisch te zijn.

Het kan me eigenlijk niet heel veel schelen wat de motieven van de deelnemers zijn. Ik vind dat ze een goed inzicht geven in de mores van deze tijd, beter dan menige thema-uitzending van de VPRO. En de montage zorgt ervoor dat je snel hun verhaal kunt beginnen te doorzien. Git heeft een ‘beste vriend’ met wie ze eigenlijk een relatie wil, ook al is hij te jong. Mira voelt zich permanent schuldig. En Anne denkt dat ze depressief wordt van relaties, maar misschien is ze dat gewoon altijd. Schitterend beeld van vrijdagavond negen uur in slaapshirt, moed scheppend om verplicht te gaan stappen.

Na de fictieserie In therapie scoort de NCRV opnieuw met een oorspronkelijk Israëlisch format, dat goed de binnenkant van het moderne leven vangt. De tegenwerping ligt voor de hand: waarom alleen vrouwen in Amsterdam of Haarlem, die zich goed kunnen en durven uitdrukken? Tsja, het is de omkering van Boer zoekt vrouw: zoekende vrouwen in de stad.

    • Hans Beerekamp