Ingrijpen Syrië gevetood

Westerse landen woedend vanwege veto China en Rusland.

Rusland en China hebben met een dubbel veto in de VN-veiligheidsraad een resolutie van tafel geveegd die de Syrische president Bashar Assad zou hebben opgeroepen af te treden.

De overige dertien leden van de VN-veiligheidsraad stemden voor de resolutie, die de „volle steun” uitspreekt voor het plan van de Arabische Liga om een einde te maken aan elf maanden van onrust en doden in Syrië. De Arabische Liga roept Assad al langer op af te treden.

Westerse landen hebben woedend gereageerd op het veto. Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken noemde het veto een „enorme klap voor de Syrische bevolking”. De Amerikaanse VN-gezant Rice bestempelde de actie als „schandalig”.

De Franse president Sarkozy reageerde door te zeggen dat „Frankrijk niet opgeeft”. Hij overlegt ondertussen met Arabische en Europese landen over het vormen van een contactgroep over Syrië. NRC