IJsbrekers, spelbrekers

. IJsbrekers houden de vaargeul van het IJsselmeer open. De schuine kop van de boot schuift over de ijsmassa heen, waarna het gewicht van de boot het ijs breekt. Ook op andere plekken in Nederland heeft Rijkswaterstaat ijsbrekers ingezet.

Het KNMI maakte gisteren bekend dat er voor het eerst in vijftien jaar sprake is van een „officiële koudegolf”. Daarvoor moet het minstens vijf dagen vriezen én drie nachten kouder zijn dan min 10 graden. De laatste keer dat dat het geval was, was op 11 januari 1997. In totaal heeft Nederland 32 keer een koudegolf gehad sinds 1901.

Afgelopen vrijdagnacht was het in Nederland het koudst. In Lelystad daalde de temperatuur tot min 22,9 graden. In Scandinavië en delen van Oost-Europa daalden te temperaturen afgelopen weekend tot 35 en 40 graden onder nul.

Het blijft nog dagenlang erg koud. Waarschijnlijk zal de temperatuur pas in de tweede helft van volgende week boven het vriespunt uitkomen.