Hotel? Nee, Ted-Jan slaapt gewoon thuis

Ted-Jan Bloemen won het NK allround, waar de TVM-toppers ontbraken. Bloemen schaatst bij het gewest Friesland, zonder financiële vergoeding en met weinig faciliteiten.

Redacteur Schaatsen

Heerenveen. Tussen de afstanden van het NK allround door een pastaatje klaarmaken, nee, dat hoefden zijn ouders niet te doen van Ted-Jan Bloemen. „Dan is hij gespannen en liever op zichzelf”, weet vader Gerhard-Jan. Maar een maaltijd op zaterdagavond, halverwege het toernooi? „Daar was hij wel voor in”, vertelt moeder Gretha. „Dus kook ik voor hem. ‘Ben ik weer van een zorg verlost’, zegt Ted-Jan dan. Tja, als je niet bij een commerciële ploeg zit, moet je alles zelf uitzoeken. Geld voor een hotel is er niet. Dus zit hij tijdens het NK gewoon in zijn eigen huis, met twee jonkies uit het gewest Friesland. Het is daar een grote puinhoop zo’n weekend. Des te knapper als je dan toch op dit niveau kunt meedoen.”

Bloemen (25) werd gisteren nationaal kampioen allround, als eerste gewestelijke schaatser in de historie van het toernooi. Samen met nummer twee Koen Verweij, uit de commerciële ploeg Hart, plaatste hij zich voor het WK in Moskou. Net als de bij het NK afwezige Sven Kramer en Jan Blokhuijsen, die als nummers één en twee van het EK al zeker waren van WK-deelname. Dat de duurbetaalde TVM-toppers afgelopen weekeinde slechts schitterden in een trainingswedstrijd in Inzell of een tv-interview, deed voor de ouders van de kampioen niets af aan de waarde van de titel. „Elke keer moest hij zich er weer bovenop vechten”, zegt Gretha Bloemen. „Maar hij vindt schaatsen nog zo leuk. Het is zijn passie.”

Op zijn 21ste brak Bloemen door in de commerciële ploeg van coach Jac Orie, met de achtste plaats op het EK. Een topcontract? Toch niet. Orie haalde Stefan Groothuis, die beter bij zijn sprintploeg paste dan allrounder Bloemen. Terug naar de top bij het kleine APPM? Zelfs de vierde plaats op het WK allround 2010 leidde niet tot contractverlenging; ook die ploeg zag meer in sprinters. Vanuit Noorwegen toonde de CBA-ploeg van coach Peter Mueller interesse, maar het budget ging op aan anderen. En dus resteerde voor Zuid-Hollander Bloemen, die woont in Heerenveen, dit seizoen een plaatsje in het gewest Friesland. Zonder financiële vergoeding, zonder al te veel faciliteiten. Hij plaatste zich voor het EK in Boedapest, reed goed maar verprutste de 1.500 meter. Weer geen doorbraak.

„Dit jaar verdient hij er niets mee”, zegt moeder Bloemen. „Wel een apart verhaal natuurlijk, dat Ted-Jan wint van dikbetaalde schaatsers, die wel in Collalbo zijn geweest op hoogtestage in de voorbereiding. Pas als hij straks op het WK in Moskou bij de eerste zes eindigt, heeft hij de A-status van NOC*NSF en een inkomen. Dat geeft wel een bepaalde druk bij hem.” Steun van zijn ouders? Vader Gerhard-Jan, huisarts in Gouda, relativeert dat. „Je geeft je kind wat hij of zij nodig heeft. Hij kan met vrijwel niets rondkomen. We hebben nog een studerende dochter, in die orde van grootte moet je het zien.”

De ouders van Bloemen dragen veel meer bij dan geld. Vorig seizoen waren ze betrokken bij de oprichting van de stichting ONSschaatsen. „ONS is geboren uit het idee dat het schaatsen van ons Nederlanders is”, vertelt Gerhard-Jan Bloemen. „Wij omarmen het allrounden en de stayersafstanden, vanuit de traditie. Tegelijkertijd zie je de laatste tijd een kentering. Vooral het allrounden en de lange afstanden staan onder druk, ook door de media. Steeds hoor je dat het saai is. Maar allrounden is juist het schaatsen waar wij het ONS-gevoel van krijgen. Volgens mij geldt dat voor veel meer mensen.”

ONSschaatsen – met naast Ted-Jan Bloemen ook schaatser Arjen van der Kieft en coach Orie als ambassadeurs – wil door crowd sponsoring zorgen voor een duurzame financiering van een allroundploeg. Tot nu maakten enkele honderden mensen 20 euro over. Gerhard-Jan Bloemen: „We hopen dat een grote partij de ploeg van coach Orie overneemt, nu sponsor Control stopt. Wellicht dat een nieuwe sponsor ook ONS wil ondersteunen, om het allrounden een breder podium te geven.”

Bloemen wijst op de grote belangstelling voor het EK in Boedapest, ondanks veel kritische geluiden in de aanloop. Het NK in Thialf bleek ook zonder Kramer en Blokhuijsen en met volop natuurijs buiten nog behoorlijk veel publiek te trekken, met ruim 8.000 verkochte kaarten in de voorverkoop. „Ik geloof er echt geen moer van dat een allroundtoernooi op zich niet boeit.” Zijn zoon leverde in Thialf het beste bewijs.

    • Maarten Scholten