Hockeysters: zwakke afweer, slechte shoot-outs

De Nederlandse hockeysters waren aanvallend goed maar verdedigend zwak bij de Champions Trophy. „Dát wordt het thema voor de Spelen”, zei coach Caldas.

04-02-2012 : HOCKEY : ARGENTINA FIH CHAMPIONS TROPHY WOMEN 2012 : HALVE FINALE : NEDERLAND - ARGENTINIE : ROSARIO (ARGENTINIE) Argentinie viert het behalen van de finale na de gewonnen shoot-outs met vlnr o.a. Eva de Goede, Sofia Maccari en Mariela Scarone. Foto : Ben Haeck SCS/Ben Haeck

Voor het eerst sinds de Champions Trophy van 2009 misten de Nederlandse hockeysters dit weekend een finale van een groot landentoernooi. Er zijn bondscoaches voor minder naar huis gestuurd. Neem Herman Kruis, die in 2010 zilver haalde op het WK en de Champions Trophy. Maar Max Caldas, die vorig jaar de EK en de Trophy won, zit vijf maanden voor de Olympische Spelen stevig in het zadel. Daar kan een bronzen medaille op de Champions Trophy 2012 in Rosario niets aan veranderen.

Aanvallend speelde zijn ploeg dan ook het beste hockey van het toernooi, zoals in de eerste twintig minuten van de gisteren met 5-4 gewonnen troostfinale tegen Duitsland. De uitslag in die wedstrijd verraadt meteen de zwakte van zijn team. In de achterhoede maakte de offensief wel overtuigende ploeg soms een zwakke indruk, ondanks de mentale trainingen die vast onderdeel zijn van de moderne topsportbegeleiding. Het al te makkelijk weggeven van strafcorners (25 in vijf wedstrijden) is voor een deel een kwestie van concentratie. Daar valt de meeste winst te behalen in deze selectie.

Een ander onderdeel van de training is het oefenen op shoot-outs met hulp van oud-ijshockeybondscoach Tommie Hartogs. Dit alternatief voor het nemen van strafballen, waarbij spelers vanaf de 23-meterlijn in acht seconden de keeper moeten passeren, deed vorig jaar zijn intrede. Maar de investeringen mochten dit keer niet baten. De Nederlandse hockeysters bezweken zaterdagavond na een dramatische shoot-outserie in de halve finale van de Champions Trophy in een volgepakt hockeystadion in Rosario.

In de editie van vorig jaar in Amstelveen versloeg Nederland Argentinië in de finale nog na shoot-outs. Zevenvoudig wereldspeelster van het jaar Luciana Aymar miste toen jammerlijk, maar demonstreerde nu in Rosario met een handige schijnbeweging hoe het wel moet. Willemijn Bos, Marilyn Agliotti, Maartje Goderie en Eva de Goede misten oog in oog met keeper en uitblinkster Belen Succi. De Nederlandse keeper Joyce Sombroek had alleen vat op de eerste shoot-out van Argentinië.

Maar zover had het volgens Caldas helemaal nooit mogen komen. Hij was „boos” dat zijn ploeg de Argentijnen bij een 2-1 voorsprong terug lieten komen. „Discipline”, een gebrek daaraan dus, „heeft ons de das om gedaan”, zei hij na de verloren halve finale tegen de NOS. „Dit had niet gehoeven. Pluspunt is dat je hier veel van kunt leren.”

Willemijn Bos vatte een vrije slag twee minuten voor tijd op de middenlijn iets te lichtzinnig op en leed balverlies, waarna Maartje Paumen in eigen cirkel in de problemen kwam. Een ongelukkige actie van de aanvoerster werd door de scheidsrechter als opzettelijke overtreding beoordeeld, waarna Argentinië via een strafbal van Noel Barrionuevo een verlenging afdwong. Daarin werd niet meer gescoord.

De wedstrijd had van begin tot eind de allure van een olympische finale. Maria Sruoga opende de score op aangeven van Aymar. Paumen, die dit toernooi werd gelauwerd als ’s werelds beste hockeyster van 2011, maakte uit een strafcorner gelijk. Na rust stond Carlien Dirkse van den Heuvel op de juiste plaats om na knap voorbereidend werk van Lidewij Welten af te ronden: 2-1.

Regerend wereldkampioen Argentinië won gisteren ook de finale van Groot-Brittannië en is licht favoriet voor olympisch goud, de enige hoofdprijs die nog ontbreekt in de prijzenkast van sterspeelster Aymar. Verliezend finalist Groot-Brittannië, dat een half jaar geleden op de EK onder de vlag Engeland nog zwaar tegenviel, heeft zich ook gemeld bij de iets breder geworden top in het vrouwenhockey.

In de troostfinale tegen Duitsland speelde Nederland gisteravond in de eerste twintig minuten wervelend. Maar ondanks een 4-0 voorsprong werd het nog heel spannend. Dat was vermoeidheid, zei coach Caldas. Hij had een „subliem” Nederland gezien. Daarmee doelde hij op de vele vlot lopende aanvallen. Maar aan het verdedigende spel moet nog veel gesleuteld worden. „Dat wordt het thema tussen maart en Londen. We worden heel goed”, beloofde Caldas.

    • Bart Hinke