Hockeysters verliezen van Argentinië

Nederland verloor de halve finale van de Champions Trophy.

Rotterdam. De Nederlandse hockeysters zijn zaterdag na een dramatische shoot-outserie in de halve finales van de Champions Trophy uitgeschakeld door regerend wereldkampioen Argentinië. De ploeg van bondscoach Max Caldas speelde gisteravond, toen deze krant al gedrukt werd, in Rosario om de derde of vierde plaats tegen Duitsland.

Bij de Champions Trophy vorig jaar in Amstelveen versloeg Nederland Argentinië in de finale nog na shoot-outs, een variant waarbij spelers vanaf de 23-meterlijn in acht seconden de keeper moeten passeren. Maar in Rosario misten Willemijn Bos, Marilyn Agliotti, Maartje Goderie en Eva de Goede oog in oog met keeper en uitblinker Belen Succi. De Nederlandse keeper Joyce Sombroek had alleen een antwoord op de eerste shoot-out van Argentinië.

De wedstrijd had van begin tot eind de allure van een olympische finale. Maria Sruoga opende de score op aangeven van zevenvoudig speelster van het jaar Luciana Aymar. Maartje Paumen, die op dit toernooi werd gelauwerd als beste hockeyster van 2011, maakte uit een strafcorner gelijk. Na rust stond Carlien Dirkse van den Heuvel op de juiste plaats om knap voorbereidend werk van Lidewij Welten af te ronden: 2-1. Een ongelukkige actie van aanvoerder Paumen twee minuten voor tijd in de eigen cirkel werd door de scheidsrechter als opzettelijke overtreding beoordeeld, waarna Argentinië via een strafbal van Noel Barrionuevo een verlenging afdwong. Daarin werd niet meer gescoord.

Coach Caldas, Argentijn van geboorte, zei tegen de NOS dat „het gebrek aan discipline ons de das heeft omgedaan”. Hij was boos omdat de hockeysters het zichzelf onnodig lastig hadden gemaakt na de 2-1. „Dit had niet gehoeven. Pluspunt is dat je van dit verhaal veel kunt leren. Het doet nu pijn, maar hierdoor worden we uiteindelijk beter richting [de Olympische Spelen in] Londen.”

Het was voor het eerst sinds de Champions Trophy van 2009 dat Nederland niet in de finale van een groot toernooi stond. Het EK en de Trophy vorig jaar werden onder leiding van Caldas gewonnen en op het WK en de Trophy in 2010 werd de ploeg, toen nog met bondscoach Herman Kruis, tweede. NRC