Hirsi Ali in essay: stop de ‘christofobie’ in de islamitische wereld

Er vindt op dit moment een onzichtbare oorlog plaats in de Arabische wereld, een oorlog tegen christenen. Het is een dreigende genocide die wereldwijd op de agende gezet moet worden. Dat schrijft oud-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali vandaag in een artikel op The Daily Beast.

Aanslagen door de islamitische terreurgroep Boko Haram leidden gisteren tot grote verwoesting in Nigeria. Foto Reuters / Afolabi Sotunde
Aanslagen door de islamitische terreurgroep Boko Haram leidden gisteren tot grote verwoesting in Nigeria. Foto Reuters / Afolabi Sotunde Bij een aanslag op een kerk in Nigeria kwamen op Eerste Kerstdag tientallen mensen om. De aanslag werd opgeëist door de islamistische sekte Boko Haram. Foto Reuters / Afolabi Sotunde

Er vindt op dit moment een onzichtbare oorlog plaats in de islamitische wereld, een oorlog tegen christenen. Het is een “dreigende genocide” die wereldwijd op de agende gezet moet worden. Dat schrijft oud-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali vandaag in een artikel op The Daily Beast.

Het afgelopen jaar heeft de wereld zich gericht op de onderdrukking van de volkeren in de Arabische wereld door regimes zoals die van Moammar Gaddafi in Libië of Bashar al-Assad in Syrië. Maar ondertussen worden duizenden christenen vermoord onder het vaandel van de islam, schrijft Hirsi Ali, en daar moet aandacht voor komen. Toch negeren media deze gebeurtenissen het liefst, is haar indruk, onder invloed van lobbyisten die journalisten wijsmaken dat schrijven hierover “islamofoob” is of uit angst voor meer geweld.

‘Tolerantie voor iedereen maar niet voor intolerantie’

Hirsi Ali geeft het voorbeeld van Nigeria, waar de islamistische sekte Boko Haram al meer dan 350 kerken met de grond gelijk gemaakt zou hebben en onder andere op Eerste Kerstdag 42 christenen doodde. Maar ook haalt zij geweld tegen gelovigen en wettelijke beperkingen van de rechten van christenen aan in Soedan, Pakistan en Egypte.

Ja, zegt Hirsi Ali tegen het beschermen van islamitische minderheden in het Westen. Laten wij ervoor zorgen dat moslims daar vrij en zonder angst kunnen leven, bidden en werken. Maar houdt de zaak in perspectief, zegt zij, andersom geldt die bescherming ook. Volgens Hirsi Ali moet het Westen ontwikkelingshulp, handel en investeringen gebruiken om in die landen, waar het bestaan van christenen bedreigd wordt, “christofobie” aan de kaak te stellen en zo de gedachte van tolerantie “voor iedereen, behalve degenen die intolerant zijn” te verspreiden.

Lees het hele essay hier terug en discussieer hieronder mee over de uitspraken van Hirsi Ali.