Groot-Brittannië hoopt op extra EU-sancties voor Syrië

William Hague, de Britse minister van Buitenlandse Zaken gaat in overleg met zijn ambassadeur in Syrië over te nemen stappen na het oplaaiende geweld. Foto AFP

William Hague, de Britse minister voor Buitenlandse Zaken hoopt dat EU-landen overeen zullen komen om Syrië extra sancties op te leggen in navolging van de Verenigde Staten.

Ook heeft Hague zijn ambassadeur in Syrië opgeroepen tot overleg over het escalerende geweld in het land. De VS besloten eerder vandaag om al het personeel op de Amerikaanse ambassade uit Syrië te halen aangezien het regime van Assad hun veiligheid niet kon garanderen.

Hague probeert zoveel mogelijk juridische wegen te vinden om op te treden tegen het militaire geweld:

“Dit is een gedoemd en moordend regime. De internationale geloofwaardigheid van Assad is met geen mogelijkheid te herstellen.”

De Britse politicus veroordeelde het veto van Rusland en China op een VN-resolutie sterk en sprak van een “volkomen onacceptabele situatie”. Ook de VS, Frankrijk en Duitsland zijn voornemens snel actie te ondernemen nu de resolutie is tegengehouden door de twee landen.

Groot-Brittanië blijft het beleid van de Arabische Liga volledig steunen, zo meldt Hague aan persbureau Reuters, en hoopt dat de verschillende EU-landen een vreedzame overdracht van de macht in Syrië kunnen bevorderen. Ook het contact met de Syrische oppositie wordt versterkt de komende tijd, aldus Hague.

Opnieuw doden in Homs

De reacties van politieke kopstukken uit het westen volgen op het wederom sterk opgelaaide geweld in Syrië, met name in de stad Homs. Het Syrische leger opende vanochtend de aanval op de stad die het centrum is van de opstand tegen het regime van president Bashar al-Assad. Bij de aanvallen vielen volgens activisten minstens vijftig doden.

weekeinde werd het oppositiebolwerk Homs ook zwaar onder vuur genomen, met meer dan tweehonderd doden tot gevolg. Vooral zaterdag was er sprake van omvangrijke beschietingen.

De Arabische Liga waarschuwt vandaag dat er grote dreiging bestaat voor een burgeroorlog in Syrië, zo meldt persbureau Reuters. Het leger van Assad verhevigt aanvallen op de bevolking met steeds zwaardere wapens, zo verklaart Nabil Elaraby:

“We volgen de ontwikkelingen in Syrië met grote angst. De militaire troepen van Assad voeren operaties uit in Homs en in delen van Damascus waarbij burgers met zware bewapening wordt aangevallen. Dit kan heel snel uitmonden in een burgeroorlog.”

    • Annemarie Coevert