'Geweldig als Coe en Becker op je stemmen'

Naam: Esther Vergeer

Leeftijd: 30 jaar

Sport: Rolstoeltennis

Prestaties enkelspel, waarin ze 444 wedstrijden op rij ongeslagen is:3 x goud op de Paralympics, regerend wereldkampioen sinds 1998, 9 x winnaresAustralian Open, 5 x Roland Garros, 6 x US Open, 7 x British Open, 3 x Japan Open, 5 x USTA Open en 4 x Nederlands kampioen. Verder: 2 x winnares Laureus Sports Award, 5 x gehandicapte Sporter van het Jaar (Jaap Eden Trofee) en 2 x ITF Players Award

Is een zesde nominatie voor de Laureus World Sports Award, de verkiezing van de beste sporters ter wereld, nog steeds een eer?

Esther Vergeer: „Jazeker, een waanzinnig grote eer zelfs. We praten wel over een verkiezing onder de crème de la crème van de sport. Een Laureus World Sports Award wordt gezien als de Oscar van de sport, de hoogst haalbare sportonderscheiding. Dat is toch geweldig. Alleen al genomineerd te zijn met iemand als de Zuid-Afrikaanse hardloper Oscar Pistorius maakt me enorm trots.”

Hoe gaat de verkiezing, die vanvond tijdens een gala in Londen wordt afgerond, in zijn werk?

„Je wordt genomineerd door journalisten vanuit de hele wereld. In mijn geval is dat voor de categorie ‘sporter met een handicap’. Vervolgens bepalen de 50 leden van de Laureus Academy wie de prijzen winnen. Dat zijn allen oud-sporters, onder wie: Franz Beckenbauer, Sebastian Coe, Boris Becker, Sergei Bubka, John McEnroe, Miguel Indurain, Franz Klammer, Steve Redgrave, Mark Spitz, Alberto Tomba of Katarina Witt. Als mensen van dat kaliber op jou stemmen, is dat toch geweldig.”

Je won de prijs in 2002 en 2008. Hebben die trofeeën een ereplaats in jouw huis?

Lachend: „Nog niet. Voorlopig zitten ze nog in mooie, rode, fluwelen dozen. Doordat ik zoveel van huis ben, heb ik er nog niet echt een geschikte plaats voor gevonden. Maar dat gaat zeker gebeuren. Het is een speciaal door Cartier ontworpen trofee van goud en zilver. Die twee van mij verdienen een mooie plek.”

Je bent ook ambassadeur van Laureus in Nederland. Wat houdt die functie precies in?

„Ik ben dat trouwens niet alleen. Ook Yvonne van Gennip, Pieter van den Hoogenband en Edwin van der Sar zijn ambassadeurs. Wij worden geacht de boodschap van Laureus in Nederland uit te dragen. En die is om kinderen in achterstandssituaties via sport een beter leven te geven. Ik vind het mooie dat de organisatie zich niet beperkt tot de uitreiking van prijzen aan beroemde sporters.”

Hoe gaan jullie te werk?

„We komen twee, drie keer per jaar bij elkaar en dan bespreken we ideeën voor projecten. De laatste keer was dat een voetbalproject in een Haagse achterstandsbuurt. Ik denk erover om binnenkort een project voor gehandicapten voor te dragen. Nee, er zijn geen strakke criteria opgesteld. We zijn autonoom in onze keus.”

Wordt het niet tijd voor een afzonderlijke verkiezing voor de gehandicapte sporter van het jaar?

„Nee, dat vind ik overbodig. Het is goed zo. Als gehandicapten maken wij deel uit van de totale sport.”

    • Henk Stouwdam