Gemakzucht over vetzucht

Dokument: Overtollig vetNed. 2, 22.55 - 23.55 uur

Programmamaker Frans Bromet (67) is te dik. Vindt hij zelf. Voor een man van zijn postuur lijkt 73 kilo niet overdreven veel, maar inderdaad, zijn buik puilt uit. Dat heeft Bromet gemeen met miljoenen Nederlanders. Dus leek het hem een goed idee om een documentaire te maken over de strijd tegen overtollig vet. Als interviewer achter de camera is Bromet altijd prominent aanwezig in zijn films, in dit geval nog meer: hij is zelf ook deels het onderwerp.

Het idee is niet slecht, de uitvoering is belabberd. Bromet volgt een trainer in zijn sportschool in Purmerend, een treurige loods met kleurige muren, bij haar poging vet te verbranden. Dat doet ze door te ‘sportvasten’: dagenlang consumeert ze niets anders dan sap en koffie en blijft ze doorsporten. En hij spreekt met Christopher, een van haar cliënten, die al vijftig kilo is afgevallen en voortploetert met skippybal en gewichten. Tussendoor vertelt Bromet over zijn eet- en beweeggewoonten.

Geen enkel verrassend beeld, geen enkel verrassend inzicht, geen zichtbare inspanning om iets belangwekkends over het onderwerp te melden. Wat een ongeïnspireerd en gemakzuchtig uurtje tv. Bromet, een man met een prachtige staat van dienst en een vernieuwer van de tv-documentaire, heeft kennelijk een stadium bereikt waarin hij geen eisen meer aan zichzelf stelt. En niemand bij de NCRV, al jaren zijn vaste afnemer, had het lef om te zeggen: sorry Frans, maar dit gaan we echt niet uitzenden.

    • Mark Duursma