Geen woede maar apathie in de Arena

De neerwaartse spiraal bij Ajax is dit seizoen niet meer te doorbreken. Het publiek richt zich tegen het bestuur en ontziet de ploeg. Siem de Jong: „We zijn zoekende.”

Ajax kan het eigenlijk niet meer maken om 150 voormalige eerste elftalspelers te trakteren op een middagje Arena. Oud-spits en tv-analyticus Jan Mulder, een van de aanwezige prominenten gistermiddag bij Ajax-FC Utrecht (0-2), beschreef in Studio Voetbal de sfeer onder de genodigden gisteravond als „gelaten”, grenzend aan medelijden met trainer Frank de Boer.

Woede of teleurstelling hebben bij Ajax plaatsgemaakt voor apathie. Ook op de tribune trouwens, waar alle emotie van de harde kern zich richt tegen de raad van commissarissen en de (interim-)directie. Striemende fluitconcerten bleven uit, maar dat kwam mede doordat de Arena een kwartier voor tijd nog maar voor de helft gevuld was. „Volgend seizoen dan maar”, sprak iemand op de toiletten. Het stond toen nog 0-1.

Doelstellingen zijn intussen doelstellinkjes geworden. Gelegenheidsaanvoerder Theo Janssen, in de rust in de kleedkamer gebleven met een liesblessure, heeft het niet meer over de titel. „Laten we eerst maar eens een wedstrijd gaan winnen. Spelers halen daar het vertrouwen uit en dan maakt het niet eens meer uit op wat voor manier.” Meer dan „de koppen bij elkaar steken en de mouwen opstropen” zei Frank de Boer er ook niet aan te kunnen doen.

Aanvoerder in de tweede helft Siem de Jong (23) draaide na de wedstrijd keurig een riedel af. Ja, er zijn problemen met blessures „maar daar moeten we ons niet achter verschuilen”, we gaan met elkaar praten „maar dat doen we altijd”, we gaan de wedstrijd morgen bespreken met elkaar „en dan kijken we verder”, misschien had stormram Boelykin eerder ingebracht moeten worden maar voor de inbreng van de handige Nicolas Lodeiro „valt ook wel wat te zeggen”. Conclusie: „We zijn zoekende.”

Veel blessures dus, maar ook slecht functionerend technisch beleid en een jeugdopleiding waarvan op korte termijn – afgaande op de wedstrijd van gisteren – geen grote dingen verwacht hoeven te worden. Het lijkt met deze problemen onwaarschijnlijk dat talentvolle spelers als Christian Eriksen en aanvoerder Jan Vertonghen zich langer aan de club zullen willen binden.

Ajax moet vrezen voor een Europese blamage volgende week tegen Manchester United. In welke samenstelling de ploeg van Sir Alex Ferguson ook aantreedt in Amsterdam, tegen de ploeg van collega De Boer kan het prijsschieten worden. Het slotsommetje over dit seizoen kan half februari al gemaakt worden: achtste finale beker, laatste 32 in de Europa League en op zijn best plaatsing voor dat toernooi via de eredivisie als beloning voor een teleurstellend seizoen dat getekend werd door een verlammende bestuurscrisis.

Op dat terrein volgen deze week een aantal ontwikkelingen. Morgen is de uitspraak in het hoger beroep tegen de opgeschorte aanstelling van Louis van Gaal als algemeen directeur. Het vonnis kan tot gevolg hebben dat de komst van Johan Cruijffs aartsrivaal alsnog moet worden geëffectueerd. Wel heeft Van Gaal zijn lot al min of meer verbonden aan dat van president-commissaris Steven ten Have, die naar verwachting vrijdag wordt weggestemd in de aandeelhoudersvergadering. Daarna volgt de aftocht van de commissarissen via de Ondernemingskamer.

    • Bart Hinke