Sarkozy spreekt met Medvedev - ‘veto is een schandaal’

De Russische president Dmitry Medvedev spreekt vandaag met Nicolas Sarkozy over het beleid op Syrië na het veto van vorige week. Foto Reuters / mikhail Klimentyev

De Franse president Nicolas Sarkozy spreekt later vandaag met de Russische president Dmitry Medvedev na het veto van Rusland op de VN-resolutie over Syrië.

De Franse president omschreef het veto van Rusland vandaag als “een schandaal”. Dit zei hij tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad van Frankrijk en Duitsland.

Frankrijk wil Syrische contactgroep oprichten

Afgelopen weekend meldde Sarkozy dat Parijs met Arabische en Europese landen in overleg is om een Syrische contactgroep op te richten. Dit als een manier om ook zonder resolutie van de Verenigde Naties het geweld in Syrië aan te pakken.

“Frankrijk en Duitsland laten het Syrische volk niet in de steek. Het is een schandaal wat er is gebeurd. We accepteren niet dat de internationale gemeenschap geblokkeerd wordt in een aanpak door het veto van Rusland en China.”

Diverse westerse landen reageerden woedend na het veto van de twee landen. De overige dertien leden van de VN-veiligheidsraad stemden wel voor de resolutie, die de “volle steun” uitspreekt voor het plan van de Arabische Liga om een einde te maken aan elf maanden van bloedvergieten in Syrië. De Arabische Liga roept Assad al langer op af te treden.

Rusland ‘medeplichtig’ aan geweld in Syrië

De ambassadeur van de Verenigde Staten bij de VN Susan Rice liet weten “te walgen” van het veto. Zij vindt dat China en Rusland nu medeverantwoordelijk zijn voor de dodelijke slachtoffers die vallen bij de onderdrukking van de volksopstand in Syrië.

Merkel voegde vandaag tijdens de persconferentie aan de aankondiging van Sarkozy toe dat “Rusland zich moet afvragen of dit het moment is om gescheiden van de Arabische Liga beleid te voeren wat betreft Syrië.” Die vraag wordt vanmiddag aan Medvedev, en aan de Russische premier Vladimir Poetin voorgelegd.

    • Annemarie Coevert