Flink minder bezoek voor Filmfestival Rotterdam

Het Filmfestival in Rotterdam heeft 14 procent minder bezoekers getrokken dan vorig jaar. Dat heeft de organisatie gisteren bekendgemaakt.

Het IFFR vond de afgelopen anderhalve week voor de 41ste keer plaats. Er werden 274.000 bezoeken aan films, tentoonstellingen, optredens en evenementen geteld. Vorig jaar waren dat er 340.000, bijna 20 procent meer, maar toen was het programma ook grootschaliger van opzet. Als daarmee rekening wordt gehouden, komt het bezoekersaantal 14 procent lager uit dan vorig jaar.

De organisatie had al rekening gehouden met een lager bezoekersaantal, zegt zakelijk directeur Janneke Staarink. Er waren iets minder films en andere activiteiten geprogrammeerd. Maar daarnaast speelt volgens haar ook de economische recessie een rol. „Voor een deel ligt de verklaring in de bewuste keuze voor een compacter programma, waarmee we een kwaliteitsslag richting onze filmmakers en bezoekers hebben gerealiseerd. Daarnaast is duidelijk dat de recessie ook ons festival niet gespaard heeft.”

De prijzen voor kaartjes waren dit jaar verhoogd. Voor films waarbij de regisseur aanwezig was in de zaal, moesten bezoekers 2 euro extra betalen. De Tijgerpas, die 15 euro kostte en 2,50 euro korting per kaartje gaf, was afgeschaft. Bezoekers die deze pas vaak kochten, werd in plaats daarvan een Tiger Friends Pas aangeboden, die dezelfde korting gaf, maar bij aanschaf meer kostte: het eerste jaar 35 euro, daarna 50 euro.

Het lagere bezoekersaantal toont volgens Staarink aan „dat de grenzen van prijselasticiteit bereikt zijn. Ik hoop dat de politiek dit als een signaal ziet dat er weliswaar veel mogelijkheden zijn voor ondernemende instellingen, maar dat de rekening van de bezuinigingen niet uitsluitend bij de cultuurbezoekers neergelegd kan worden.” De kaartjes nog duurder maken is volgens haar dus geen optie. De organisatie laat onderzoeken waarom het aantal bezoekers dit jaar zo is afgenomen.