Fatah en Hamas vormen regering van nationale eenheid

De Palestijnse president Mahmoud Abbas (links) en Hamas-leider Khaled Meshal (rechts) tekenen de overeenkomst. De foto is verspreid door het Palestinian Press Office (PPO). Foto Reuters / Thaer Ghanaim / PPO

De twee rivaliserende Palestijnse groeperingen Fatah en Hamas zijn overeengekomen dat de Palestijnse president Mahmoud Abbas een regering van nationale eenheid gaat leiden. De regering moet verkiezingen voorbereiden die een eind maakt aan de Palestijnse tweespalt.

Dat hebben Abbas, leider van Fatah en Hamas-leider Khaled Meshal afgesproken in Qatar. De regering moet uiteindelijk zeggenschap krijgen over zowel de Westelijke Jordaanoever als de Gazastrook.

Volgens buitenlandredacteur Carolien Roelants komen Fatah en Hamas met deze overeenkomst een stuk nader bij elkaar, maar is het proces al een hele tijd bezig. Roelants:

“Het is een poging van Fatah en Hamas om de verdeeldheid tussen de twee groeperingen te overkomen om samen sterker te staan. Israël en de internationale gemeenschap is tegen de samenwerking, omdat Hamas wordt gezien als terreurorganisatie. Hamas-leider Meshal stelt zich echter steeds pragmatischer op. Hij gaat nog niet zover dat de beweging zich ontwapent en gewelddadig verzet definitief afzweert, maar hij komt wel een eind tegemoet aan de wensen van de internationale gemeenschap. Iets wat uiteraard ook tot veel kritiek leidt binnen Hamas.

De toenadering van de twee groeperingen is echter niet onverwacht en is al een hele tijd bezig. Het gaat langzaam en stapje voor stapje. Dat de eenheidsregering nu wordt gevormd is flinke stap, maar je weet ook dat de volgende stap weer heel lang op zich zal laten wachten. De laatste verkiezingen waren in 2006 en ze zijn al veel vaker aangekondigd. En ook weer uitgesteld.”

Al vier jaar gescheiden regering op Westoever en in de Gazastrook

De Palestijnen op de Westoever en in de Gazastrook kennen al ruim vier jaar lang een gescheiden regering. De Westoever wordt geregeerd door Fatah, terwijl Hamas in de Gazastrook de dienst uitmaakt.

Vorige jaar bereikten beide partijen een principe-overeenkomst over een regering van nationale eenheid, maar ze konden niet tot een vergelijk komen over de vraag wie de leiding over deze regering moest krijgen. Abbas had Salam Fayyad voorgedragen, de leider van de Palestijnse Autoriteit op de Westoever. Fayyad was voor Hamas echter onaanvaardbaar. Voor de verkiezingen is nog geen definitieve datum bekengemaakt.

    • Lex Boon