Espresso met Pieter-Jaap Aalbersberg

Korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg zei in het tv-programma Evan Jinek op Zondag dat Amsterdamse agenten niet altijd een boete zullen uitschrijven als zij iemand met een boerka zien lopen. ‘De agent moet de situatie per geval inschatten,’ zegt Aalbersberg

Screenshot WNL

Geval

Korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg zei in het tv-programma Evan Jinek op Zondag dat Amsterdamse agenten niet altijd een boete zullen uitschrijven als zij iemand met een boerka zien lopen. ‘De agent moet de situatie per geval inschatten,’ zegt Aalbersberg bij een espresso. ‘Hij kan dan kiezen voor een waarschuwing of een boete.’ Kan hij een voorbeeld geven? ‘Als een moeder in boerka haar kinderen naar een school tweehonderd meter verderop brengt en geen andere kleren bij zich heeft, is het iets anders dan wanneer iemand uit Maastricht drie dagen met een boerka in Amsterdam rondloopt.’ Wat als iemand in boerka de Elfstedentocht schaatst maar al na tweehonderd meter door het ijs zakt? ‘Een politieman moet op dat moment een beoordeling in proportionaliteit maken,’ antwoordt de korpschef. ‘Waarschuw ik of geef ik een boete?’ Wat zou hij doen? ‘Ik zou in dit geval waarschuwen.’ De korpschef neemt een slokje espresso. ‘Je moet geen politiek willen bedrijven op zo’n moment.’

PVV-Kamerlid Joram van Klaveren heeft persbureau Novum laten weten dat hij er vanuit gaat dat de politie alle boerkadragers zal beboeten. ‘Ook met carnaval?’ zegt korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg. ‘Dat vind ik buitenproportioneel, daar kunnen we echt niet aan beginnen.’ Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten zei vorige week ook dat de politie het boerkaverbod gewoon moet handhaven. ‘Dat komt omdat Ivo niet van carnaval houdt,’ zegt Aalbersberg. ‘Behalve in de zomer en met halfnaakte vrouwen.’

    • Ernest van der Kwast