Egypte vervolgt Amerikanen

Amerikaanse dreigementen om de hulp af te snijden ten spijt, hebben de Egyptische militaire leiders besloten 19 Amerikaanse en 24 andere activisten te berechten op beschuldiging van gebruik van buitenlandse financiële hulp om onrust in het land aan te stoken.

Daarmee is de ruzie tussen Egypte en de Verenigde Staten weer geëscaleerd. Het besluit tot vervolging werd gisteren gemeld door gerechtelijke bronnen. Het overheidspersbureau MENA meldde het eveneens.

Eerder al hadden de activisten, die allen werken voor niet-gouvernementele organisaties (ngo’s), een uitreisverbod opgelegd gekregen.

Wanneer het proces begint, is niet bekend. De beschuldigden kunnen tussen drie en zeven jaar gevangenisstraf krijgen.

Een onbekend aantal van de Amerikanen heeft zijn toevlucht gezocht in de Amerikaanse ambassade.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, waarschuwde Egypte nogmaals dat het uitblijven van een oplossing tot verlies van Amerikaanse hulp kan leiden. Washington verschaft jaarlijks een miljard euro militaire hulp aan Egypte. Amerikaanse regeringsfunctionarissen zeiden in december, toen de ruzie losbarstte, van de Egyptische militaire leiding de verzekering te hebben gekregen dat het probleem zou worden geregeld.

In plaats daarvan is het conflict geëscaleerd. Minister van Internationale Samenwerking Faisa Aboul Naga zwoer gisteren de zaak tot het einde te zullen doorzetten.

Het Egyptische onderzoek naar de ngo’s is nauw verbonden met de doorgaande protesten van liberale en seculiere groepen tegen het aanblijven van de militaire leiders, ook na de door fundamentalistische partijen gewonnen parlementsverkiezingen. Het leger zegt steevast een ‘buitenlandse hand’ te zien achter de protesten. Een van de onderzochte organisaties is het International Republican Institute (IRI), dat met de Amerikaanse Republikeinse Partij is verbonden. Onder de Amerikanen die Egypte niet meer uitmogen, is Sam LaHood, zoon van de Amerikaanse minister van Transport.

In het centrum van Kairo wordt alweer dagenlang gevochten tussen betogers die het aftreden van de militaire leiding eisen en het leger. Aanleiding is de dood van 74 supporters na een voetbalwedstrijd in Port Said, afgelopen week. De betogers beschuldigen de legerleiding ervan het bloedbad niet te hebben voorkomen. Bij de daaropvolgende protesten zijn zeven mensen in Kairo gedood en vijf in Suez. (Reuters, AP, AFP)