Duurste schilderij ooit

Het gerucht deed al langer de ronde, maar dit weekend meldde het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair het als feit: de emir van Qatar heeft vorig jaar meer dan 250 miljoen dollar betaald voor De kaartspelers van Paul Cézanne. Het is verreweg het hoogste bedrag dat ooit voor een schilderij is neergelegd. Tot nu was No.5 van Jackson Pollock het duurste doek. Het werd in 2006 voor 140 miljoen dollar verkocht.

De kaartspelers circuleerde al langere tijd op lijsten van ‘meest gewilde’ schilderijen in privébezit. Het doek maakt deel uit van een serie van vijf schilderijen die de Franse kunstenaar tussen 1890 en 1896 in zijn huis bij Aix-en-Provence maakte van een groep kaartspelende boeren. De versie die de emir van Qatar heeft gekocht – de laatste en meest sobere variant – bevond zich in de collectie van de Griekse scheepsmagnaat George Embiricos. De andere vier zijn eigendom van gerenommeerde musea als het Metropolitan en Musée d’Orsay.

Hoeveel de emir van Qatar precies voor de Cézanne betaald heeft, hangt af van de wisselkoersen en het precieze moment van aanschaf. Maar schattingen lopen op tot 300 miljoen dollar (225 miljoen euro).

Schilderijen van Cézanne (1839-1906) komen zelden op de markt, dat maakt ze zo extreem waardevol. En De kaartspelers is een cruciaal werk dat in alle kunstgeschiedenisboeken voorkomt. Cézanne plaveide er de weg richting kubisme mee. Vorig jaar nog reisde een tentoonstelling die speciaal rondom de kaartspelers-reeks georganiseerd was via Londen naar New York.

    • Sandra Smallenburg