Diamanten jubileum Queen Elizabeth - nu 60 jaar op de troon

Een goedgemutste Elizabeth gisteren bij het verlaten van de kerk in West Newton. Foto AFP / Chris Jackson

De Britse koningin Elizabeth viert vandaag haar diamanten jubileum. De 85-jarige vorstin besteeg precies zestig jaar geleden, op 6 februari 1952, de troon en is de langst regerende Britse monarch na koningin Victoria.

De koningin liet weten dat zij en haar echtgenoot Philip ‘diep geraakt’ zijn door de vriendelijke berichten die zij in verband met haar jubileum heeft ontvangen. Ze sprak haar dank uit voor de steun die zij al die jaren heeft gekregen en zei het Britse volk te willen blijven dienen. Onze correspondent in Londen verwijst vanochtend naar een filmpje over hoe Elizabeth koningin plots werd:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Elizabeth was 60 jaar geleden in Kenia, toen ze hoorde dat haar vader was overleden en zij koningin was http://t.co/5pEVNH40

Het jubileum zal dit jaar luister worden bijgezet met een reeks regionale, nationale en internationale evenementen. Leden van het koningshuis, onder wie prins William en zijn echtgenote, de hertogin van Cambridge, bezoeken landen van het Britse Gemenebest ter gelegenheid van de regeerperiode van Elizabeth.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Elizabeth beantwoordde in haar 60 jaar op de troon 3,5 miljoen brieven - deze en meer fijne feiten over haar jubileum http://t.co/6OjpbYhC
    • Jules Seegers